2009

2009 Avrupa Günü

9 Mayıs 2009 Avrupa Günü Etkinlikleri

Konferans 1: “Gitmek mi Zor Dönmek mi?”

slide0001_image004.jpg

Erasmus Değişim Programına Katılmış
veya İlgi Duyan Tüm Öğrencilere
 
Tarih: 08.05.2009, Cuma
Saat: 10.00-12.00
Yer: İletişim Fakültesi Konferans Salonu
Konuşmacıİlyas ÜLGÜR
LLP-Erasmus Programı Koordinatörü,ANKARA

 

Konferans 2: “Nasıl bir Yüksek Öğrenim?”

Tarih: 08.05.2009, Cuma
Saat: 14.00
Yer: İletişim Fakültesi Konferans Salonu
Konuşmacıİlyas ÜLGÜR
LLP-Erasmus Programı Koordinatörü,ANKARA

“Alman Liberellerden Türkiye’ye bir Şans Daha” (16 Ekim 2009, Antalya)

Akdeniz Üniversitesi Almanya Seçimlerini Değerlendiriyor

Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği yeni bir belirsizliğe mi giriyor? Almanya’daki hükümet değişikliği Türkiye’nin AB ile yürüttüğü üyelik müzakerelerini durdurmaya yeter mi? Son günlerde Türkiye ve AB ülkelerindeki kamuoylarında tartışılan konulardan biri olan bu soru, Akdeniz Üniversitesi Avrupa Birliği Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin (AKVAM) düzenlediği bir konferansta ele alınıyor. Almanya Köln Üniversitesi’nin de katkılarıyla düzenlenen programın konusu: “Tam Üyelik mi, Ayrıcalıklı Ortaklık mı? Almanya Seçimlerinin Türkiye-AB İlişkilerine Yansımaları”

27 Eylül 2009 tarihinde Almanya’da gerçekleştirilen genel seçimler Hıristyan Demokratlar ve Liberallerin başarısıyla sonuçlandı. Son dört yıldır Sosyal Demokratlarla yürüttüğü koalisyon hükümetinin başında olan Angela Merkel, bu kez Liberallerle ortaklık kuruyor. Sosyal Demokratların büyük oy kaybı nedeniyle oylarını yükseltmeyi başaran Yeşiller ve Sol Parti’ye de muhalefet rolü kalıyor. AB üyeliğini destekleyen Alman Sosyal Demokratlarının bu hezimetinin Türkiye için de olumsuz sonuçlar doğuracağı şimdiden belli. Liberallerin son günlerde bu konuda yaptığı açıklamalar Türkiye’yi rahatlatmaya yetmiyor. Her fırsatta Türkiye için “imtiyazlı ortaklık” konusunu masaya getiren güçlü Başbakan Merkel’in yeni konumu, AB ile üyelik müzakerelerinin ağır aksak yürüdüğü şu dönemde Türkiye’de önemli kaygılara neden oluyor.

Türkiye’nin AB yolundaki geleceği, 6 Ekim 2009 tarihinde saat 13.30’da Akdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi B Bloktaki Konferans Salonunda düzenlenen programda ele alınacak. Konferansta AKVAM Müdürü Doç. Dr. Erol Esen, geçtiğimiz yaz Almanya ve Brüksel’de yaptığı üst düzey temaslarını anlatacak. Köln Üniversitesi Jean Monet Kürsüsü Avrupa Araştırmaları Enstitüsü’nden Thomas Traguth içerden bir ses olarak Almanya’daki seçimleri değerlendirecek. Akdeniz Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Necati İyikan’ın oturum başkanlığında gerçekleştirilecek konferansta Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mevlüt Yeni, konuyla ilgili gözlemlerini paylaşacak. Konferans ilgi duyan herkese açıktır.

Afiş

Uluslararası Çalıştay (3 – 5 Haziran 2009, Antalya)

  1. Uluslararası Çalıştaya Davet
  2. Uluslararası Çalıştay Programı
  3. Uluslararası Çalıştay Afişi
 

Akdeniz Üniversitesi “Türkiye-AB İlişkilerinin Yönetimi”ni Destekliyor

Akdeniz Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdür Doç Dr. Erol Esen ve Kamu Yönetimi Bölümü öğretim elemanı Dr. Hasan Engin Şener tarafından hazırlanan “Ortaklıktan Üyeliğe Türkiye-AB İlişkilerinin Kurumsal Yapısı” adlı proje, Akdeniz Üniversitesi Rektörlüğü Araştırma Fonu tarafından uygulamaya değer bulunarak kabul edildi. Projenin ülkemiz, şehrimiz ve üniversitemize önemli yararlar getireceği düşünülen projede beklenen yararlar şu şekilde ifade edilmiştir:

AB ile İlişkilere Katkı: Avrupa Birliği’ne yönelik örgütlenmenin yaklaşık 50 yıllık geçmişi kapsamlı bir şekilde değerlendirilecek ve kurumsal tarihi incelenecektir. Makro düzeyde bunun, Türkiye’nin AB ile müzakereler sürecini olumlu etkilemesi beklenmektedir. Ayrıca Türkiye’de ilk defa, AB ile ilgili kurumlar bu kadar geniş çaplı bir örgütsel incelemeye tabi tutulacaktır.

Akdeniz Üniversitesi ve Antalya’ya Katkı: Projeyi gerçekleştiren ve ev sahipliği yapan kurum olarak Akdeniz Üniversitesi’nin Avrupa çalışmaları konusunda bilimsel profili zenginleşecektir. Ayrıca bir turizm merkezi olarak, her yıl milyonlarca Avrupalıyı ağırlayan Antalya, Akdeniz Üniversitesi’nin katkılarıyla bu ayrıcalığını bilimsel boyutta da pekiştirme fırsatı yakalayacaktır.

Türkiye’nin AB ile ilişkilerini yürütmeye yönelik kurumsal yapılanmayı konu edinen projenin genel amaçları arasında Türkiye’nin AB’ne uyum sürecini ve Türk Kamu Yönetimi’nin buna uygun örgütlenmesini desteklemek ile uyumun örgütlenmesinin araştırılması için bilimsel bir temel oluşturmak bulunmaktadır. Özel olarak araştırma ile elde edilmesi düşünülen unsurlar ise Türkiye-AB ilişkilerinin “örgütlenme” boyutunun incelenmesi, Türkiye-AB ilişkilerindeki karar süreçlerinin yapısı ve işleyişini tanımlanması ve Türkiye-AB ilişkilerinin yönetimini etkinleştirmek amacıyla kamu yönetimi modelleri geliştirilmesidir. Türkiye – AB ilişkileri ile ilgili ortaklık organları ile başbakanlık ve bakanlık düzeyinde örgütlenen AB birimlerinin inceleneceği projede kullanılacak yöntemler şunlardır: Kaynakça Araştırması, Basın Taraması, Belgeci Araştırma, Yönetici Mülakatları, Atölye Çalışması, Odak Grup Çalışması.

AKVAM bu projeyi hazırlarken, ODTÜ Avrupa Çalışmaları Merkezi ve Köln Üniversitesi Jean Monnet Kürsüsü ve bu iki kurumun yürütücülüğünü yaptığı “Akademik Ağların Güçlendirilmesi ve Entegrasyonu” (Strengthening and Integrating Academic Networks – SInAN) projesi ile yakın işbirliği içerisinde çalışmaktadır. Bu amaçla, 12. Elül 2008 tarihinde Ankara’da yapılan koordinasyon toplantısına ve 24-25 Ekim 2008 tarihlerinde Brüksel’de yapılan Ortak Araştırma Çalıştayı toplantısına katılan Doç. Dr. Esen ve Dr. Şener proje konusu ile ilgili ön görüşmeler gerçekleştirmiş ve bu doğrultuda hazırladıkları projeyi 1 Ocak – 31 Aralık 2009 tarihlerini kapsayacak şekilde Akdeniz Üniversitesi Araştırma fonuna sunmuşlardır. Hazırlanacak projenin araştırma ekibinde ayrıca Akdeniz Üniversitesi öğretim elemanları Arş. Gör. Serkan Doru, Arş. Gör. Ali Erdem ve Arş. Gör. Esin Kıvrak bulunmaktadır.

Akdeniz Üniversitesi AB’nin Akademik Ağlar Projesinde

AKVAM ODTÜ Projesi için Brüksel’deydi

Ortadoğu Teknik Üniversitesi Avrupa Çalışmaları Merkezi’nin Köln Üniversitesi Jean Monet Kürsüsü ile ortaklaşa yürüttüğü AB Projesi çerçevesinde 22-24 Ekim tarihlerinde Brüksel’de bir çalıştay düzenlendi. Akdeniz Üniversitesi ile birlikte Projede yer alan Edirne Trakya, Samsun Ondokuz Mayıs, Van Yüzüncü Yıl, Tokat Gaziosman Paşa ve Gaziantep Üniversiteleri temsilcilerinin katıldığı iki günlük toplantıya ayrıca, Sabancı Üniversitesi ve İtalya Siena Üniversitesi yanı sıra Almanya, Belçika, Hollanda, İspanya ve Polonya’dan olmak üzere çeşitli kurum ve kuruluşlardan yaklaşık 30 temsilci katılmıştır.

Toplam 18 ay sürmesi beklenen ve Kısa adı SInAN olan “Akademik Ağların Güçlendirilmesi ve Bütünleştirilmesi” (Strengthening and Integrating Academic Networks) Projesi’ne AKVAM adına katılan Merkez Müdürü Yrd. Doç. Dr. Erol Esen ve Kamu Yönetimi Bölümü öğretim elemanı Araş. Gör. Hasan Engin Şener, bu çerçevede oluşturulan çalışma gruplarından “Kurumlar Grubu”na katılmayı kabul etmişlerdir. Çalışma Grubu’nun araştırma konuları arasında bulunan “Ortaklıktan Üyeliğe Türkiye-AB İlişkilerinin Kurumsal Yapısının Gelişmesi” konusu ile ilgili çalışmaları AKVAM yürütecektir. Yönetici mülakatları, belgeci araştırma tekniği ve odak grup çalışması gibi yöntemlerin kullanılacağı AKVAM araştırma projesi, Ocak 2009’da start alacaktır. Bir yıllık proje çalışmaları sonunda Aralık 2009’da sonuçların yayına hazır hale getirilmesi planlanmaktadır. AKVAM, proje çerçevesinde öngörülen ve uluslar arası düzeyde katılımla 2009 Mayıs ayı başlarında gerçekleştirmeyi planladığı Atölye çalışmasının hazırlıkları için şimdiden kolları sıvadı bile.

 

AB Gençlik Programları Eğitimi 4-8 Şubat 2009, Zürih

4-8 Şubat 2009 tarihleri arasında Salto Eğitim ve Araştırma Merkezi tarafından İsviçre’nin Zürih kentinde düzenlen Bi Tri Multi (BTM) eğitimine, AKVAM adına İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü öğrencisi Sami KILIÇ katılmıştır. AB Eğitim ve Gençlik Programları Eylem 1.1. faaliyetleri hakkında bilgilendirmenin yapıldığı toplantıda Belçika, Macaristan, Lichtenstein, Norveç, Polonya, Romanya, İsveç, İsviçre, İngiltere ve Türkiye’yi temsil eden gençler katılmışlardır. Eğitim programı süresince katılımcılar atölye çalışmaları ile proje yazma eğitimleri yanında, kültür gezileri gibi non-formal eğitimlerle konu hakkında derinlemesine bilgilendirilmişlerdir. Bu faaliyetler sırasında bir örnek Eylem 1.1. projesi hazırlanarak, yeni ortaklıkların oluşturulması konusu somut olarak anlatılmıştır. 2008-2009 öğretim yılında AKVAM’da kısmi zamanlı olarak görev alan Sami Kılıç, en kısa zamanda sözü geçen AB Gençlik Programı çerçevesinde proje başvurusu hazırlıklarına başlayacaklarını dile getirmiştir.
 

Türkiye’nin AB’ye Katılım Sürecinde Daha Yapıcı Bir Diyalog 25-26 Haziran 2009, Samsun

Proje, 2009 Haziran ayında, Ortadoğu Teknik Üniversitesi Avrupa Çalışmaları Merkezi (ODTÜ-AÇM), Avrupa Birliği Politikaları Çalışmaları Birliği (TEPSA) ve Akdeniz Üniversitesi Avrupa Birliği Araştırma ve Uygulama Merkezi (AKVAM) ortaklığında Antalya, Samsun ve Gaziantep’te gerçekleştirilmiştir. Her biri üç gün süren çalıştaylarda Samsun’da AB’nin yerel kalkınmadaki rolü, Gaziantep’te iş dünyası ile ilişkileri ve Antalya’da ise kadın-erkek eşitliğinin sağlanmasına olası katkılar gibi farklı konu başlıkları masaya yatırılmıştır. Antalya ve çevresindeki illerde mevcut sivil toplum kuruluşlarına, üniversite mensuplarına, öğrencilere ve halka açık oturumlar şeklinde 3-5 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilen çalıştayda, çeşitli AB politikaları üzerine güncel tartışmalar düzenlenmiştir. Bunda Antalya Ticaret ve Sanayi Odası ile Antalya Büyükşehir Belediyesi de destekleyen kuruluşlar olarak yer almıştır.

AKVAM ayrıca projenin 25-26 Haziran tarihlerinde Samsun’da düzenlenen programa da katkı vermiştir. Programa, kısmi zamanlı olarak AKVAM’da görevli İktisat Bölümü öğrencisi Sami KILIÇ katılmıştır. Proje kapsamında, projenin üçüncü ayağı olan ve Samsun’da gerçekleştirilen konferansta yer alan Kılıç, “Türkiye’nin AB’ye Katılımı Sürecinde Gençlik” başlıklı oturumda konuşmacı olarak yer almıştır. ‘Gençlik Katılımının Türkiye’nin AB Sürecindeki Rolü, ‘Bin Yıl Kalkınma Hedefleri ve Samsun Yerelindeki Çalışmalar’, ‘Yerel Yönetimler, Sivil Toplum ve Gençlerin Katılımı’ ile ‘Gençlik Meclisleri, Ulusal Gençlik Parlamentosu ve Türkiye Gençlik Politikaları Süreci’ başlıkları altında gerçekleşen oturumlarda çeşitli sivil toplum kuruluşlarında aktif olarak çalışan gençler, konu hakkında düşüncelerini dile getirmişler ve yeni çözüm önerilerini tartışmışlardır.

 

Daha Yeşil Bir Dünya İçin El Ele 5-14 Eylül 2009, Romanya

Akdeniz Üniversitesi Avrupa Birliği Araştırma ve Uygulama Merkezi (AKVAM)  ile Montana Madilor Derneği’nin ortaklığında, 5-14 Eylül 2009 tarihinde Romanya’da AB Gençlik Programlarından Eylem 1.1. projesi gerçekleştirilmiştir. Projede, Akdeniz Üniversitesi’nden Sami KILIÇ, Miyase ÇEKİM ile İrem SARI; Bilkent Üniversitesi’nden Murat Safa Karaşabanoğlu ve Abdullah Yekta ÖZCÖMERT ile İstanbul Üniversitesi’nden Onur Türk katılmıştır. Proje süresince Polonya, Belçika, Romanya ve Türkiye’den olmak üzere toplam 24 gencin katılımı sağlamışlardır.

Atıkların geri dönüşümü konusuna dikkat çekmeyi ve halen atılan çöplerin sadece %1’inin geri dönüştürüldüğü Romanya’da bu oranı yükseltmeyi hedefleyen projede ilginç faaliyetler gerçekleştirilmiştir. Bunlar arasında katılımcı gençleri ve yereldeki halkı ‘Çevre ve Geri Dönüşüm’ün önemi hakkında bilgilendirmek, kültürlerarası diyaloğu güçlendirmek, geleceğin aktif aktörleri olan gençler arasındaki ortak noktaları vurgulayarak Avrupalılık bilincini gençlere aktarmak projenin hedefleri arasında yer almıştır.

Çeşitli atölye çalışmaları ve non-formal eğitim yöntemlerinin kullanıldığı projede gençler,  geri dönüşüm ve çevre ile ilgili posterler, afişler ve geri dönüşüm ürünlerinden yaptıkları ev gereçleri yerel bir festivalde sergilenmiştir. Bu sayede yereldeki halk ve bölgeyi ziyaret eden turistler, projenin teması olan “Geri Dönüşüm” konusunun önemi hakkında bilgilendirilmiştir.

6. Boğaziçi Konferansı’nda Türkiye-AB İlişkileri 16-17 Ekim 2009, İstanbul

Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu, British Council ve Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı tarafından 16-17 Ekim 2009 tarihinde 6.Boğaziçi Konferansı gerçekleştirilmiştir. Konferansta,“AB-Türkiye ilişkileri: Kritik yıl 2009”, “Aidiyet, Çok Kültürlü Kimlik ve Avrupa Projesi”, “Avrupa’nın Küresel Sorunları ve Stratejik İşbirliği” ve “Türkiye ve AB İçin Çıktılar”başlıkları altında çeşitli konular masaya yatırılmıştır. Konferansa, Avrupa Birliği Komisyonu Genişlemeden Sorumlu üyesi Olli Rehn, Devlet Bakanı ve Baş Müzakereci Egemen Bağış, Fransa’nın AB ilişkilerinden sorumlu Bakan Pierre Lellouche, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı, Marc Pierini, CHP milletvekili Onur Öymen gibi bir çok siyasi ve yöneticinin yanı sıra, AB’nin farklı ülkelerinde çok sayıda gazeteci ve araştırmacı da katılmıştır.

Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden bir araya gelen 8 öğrencinin de yer aldığı konferansta, AKVAM’da kısmi zamanlı görevli Sami KILIÇ da yer almıştır. Konferans öncesi, British Council ve Türkiye’nin 14 farklı ilinde kurulmuş olan AB Bilgi Büroları’nın işbirliğiyle Konya, Mersin, Denizli ve Samsun’da gençler bir araya getiren ‘Avrupa Birliği Bölgesel Gençlik Konferansları gerçekleştirilmiştir. Söz konusu konferanslarda “Kültür ve Kimlik” konuları üzerine uzman kişilerin sunumlarından sonra konular, atölye çalışmalarıyla öğrencilerin tartışma ve sunumlarına açılmıştır. Antalya ve Diyarbakır’dan giden öğrenciler Denizli’de bir araya gelmiştir. Avrupa ile Türk kültürünün farklılıkları ve benzerlikleri üzerine görüş belirtmişler ve  Türkiye’nin AB’ye üye olarak katılımı sonucunda, üyeliğin Türkiye’nin kültürü ve kimliği üzerinde olası etkilerini  tartışmışlardır. Çoğunluğunu üniversiteli gençlerin oluşturduğu Konferans katılımcıları,

  • Karşılıklı olarak AB-Türkiye ilişkilerini temel alan diyalogların geliştirilmesinin, her iki kültürün birbirini  daha iyi anlamasına olanak sağlayacağı,
  • Daha yapıcı diyalog için Türkiye ve AB arasında kurulması gereken köprülerin, aynı zamanda Türkiye’nin kendi içerisinde de  kurulması gerektiği,
  • Türkiye nüfusunun çoğunluğunun müslümanlardan oluşması, Avrupalıların müslümanlığa karşı önyargılı olmaları, iki kültürün birbirini anlamasını  güçleştirdiği,

gibi konuları tartışmışlardır. Denizli’deki Bölgesel Gençlik Konferans’ına katılan toplam 24 genç katılımcıdan 12’si, İstanbul’da gerçekleşen Ulusal Gençlik Konferansı’na katılmak üzere seçilmiş ve burada bir araya gelen öğrenciler, kendi bölgelerinde katıldıkları konferansın çıktılarını sunmuşlardır. AB Türkiye Delegasyonu’ndan temsilcilerin de katılmış olduğu konferans, atölye çalışmalarıyla devam etmiş ve konferansın ikinci gününde Bilgi Üniversitesi’nde düzenlenen “17. AB-Türkiye Gazeteciler Konferansı”na katılım gerçekleşmiştir. AB’nin ve Türkiye’nin önde gelen gazetecilerinin gözünden AB-Türkiye ilişkilerinde medyanın önemi tartışılmıştır. Konferansların sonunda seçilen 5 Türk, 2 Danimarkalı ve 1 Alman genç katılımcı, 6.Boğaziçi Konferansı’na katılmaya hak kazanmıştır. Denizli’deki “Bölgesel Gençlik Toplantısı”na AKVAM adına katılan Sami KILIÇ, Boğaziçi Konferansı için seçilen bu katılımcılar arasında yer almıştır.

 

“I. Türk-Alman Avrupa Gençlik Forumu”

Akdeniz Üniversitesi AB Araştırma ve Uygulama Merkezi (AKVAM) ve Marienberg Avrupa Evi’nin 11.-18. Ekim 2009 tarihleri arasında Almanya-Marienberg’te ortaklaşa gerçekleştirmeyi planladıkları “I.Türk- Alman Avrupa Gençlik Forumu” organizasyondan kaynaklanan nedenlerden dolayı ertelenmiştir.

Adı geçen Program için yeni bir tarih ve yer belirlenmesinden sonra bilgilendirilmek isteyenlerin proakvam@akdeniz.edu.tr adresine iletişim bilgilerini göndermelerini rica ediyoruz.


İlgi ve anlayışınız için teşekkür eder, yeni eğitim öğretim döneminde AKVAM adına başarılar dileriz.

Doç. Dr. Erol Esen
AKVAM Müdürü

 

Üyelik İçin Diyalogda Yeni Hedefler Belli

 
Eklenme tarihi :31.08.2023 14:56:45
Son güncelleme : 31.08.2023 15:38:28