Ulusötesi Aşklar – Ulusötesi Hayatlar
Antalya’da Kadın Göçmenlerimiz
Akdeniz Üniversitesi Avrupa Birliği Araştırma ve Uygulama Merkezi (AKVAM), yine önemli bir buluşmaya ev sahipliği yaptı. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle Antalyalı göçmen kadınları Akdeniz Üniversitesi ile bir panelde buluşturdu. ‘Ulusötesi Aşklar-Ulusötesi Hayatlar – Antalyalı Kadın Göçmenlerimiz’ konulu panel ile Antalya’da yaşayan yerleşik yabancı kadın göçmenlerin hayatlarına, sorunlarına ve taleplerine ışık tutuldu.
Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emine Uçar İlbuğa tarafından açılışta gösterilen ödüllü kısa film ile panel başlatıldı. Antalyalı yerleşik göçmen kadınlarımızın kendilerinin bizzat rol aldığı ve Antalya’daki yeni hayatlarına, geçmişlerine ve gelecek umutlarına ses getiren film sonrası, panel konuşmaları başladı. İlk olarak Üniversite’nin Kamu Yönetimi Bölümü mezunlarından araştırmacı Dr. Tuğba Aydın, yoğun göç alan bir ülke olan İtalya’da yaşayan kadın göçmenlerin profilini anlattı. Dr. Aydın, özellikle hükümet ve sivil toplum kuruluşlarının işbirliği ile göçmen kadınlara yönelik gerçekleştirilen çalışmalar ve projelere değindi. Ardından Doç. Dr. Emine Uçar İlbuğa, Türkiye’de yaşayan yerleşik göçmen kadınlarımıza yönelik gerçekleştirilmiş akademik çalışmanın sonuçlarını paylaştı.
Panelin devamında, ulusötesi hayatları birebir taraflarından dinlemek için Rus-Türk Dostluk Derneği Başkanı Marina Sorokino, Anika Kaya (İsveç) ve Dilara Bilmez de (Ukrayna) panelde yer aldılar. Antalya’ya geliş hikayelerine, neden Antalya’yı tercih ettiklerine ve yaşadıkları genel sorunlara değindiler. Her konuşmacının buluştuğu ortak nokta, her ne kadar farklı kültüre ait olsalar da Antalya’yı ikinci vatanları olarak görmeleri, ama buna rağmen halkın kendilerine ‘yabancı’ gözüyle bakmalarıydı. Ayrıca, dernekleşme faaliyetleri ile yerel halkla bütünleşme amacını gerçekleştirdiklerini ve kendi kültürlerini de yaşatmaya çalıştıklarını ifade ettiler. Eiko Yamaguro (Japonya) ise diğer panelistlerden daha farklı bir yaklaşım sergiledi. Antalya’daki sayılarının azlığına (yaklaşık 20-25 kişi) ve dernekleşme ihtiyacı duymadıklarına dikkat çekerek, buna rağmen entegrasyonlarında bir sorun yaşanmadığını belirtti. Panel sonrası ise Master Dans Gençlik ve Spor Kulübü tarafından muhteşem bir dans gösterisi sunuldu. Farklı kültürlerin ve dillerin sembolü olarak gerçekleştirilen dans gösterileri, panel katılımcıları tarafından büyük alkış aldı.
Programın kapanış konuşmasını yapan ve konuşmacılara Teşekkür Belgesi takdim eden AKVAM Müdürü Doç. Dr. Erol Esen, Üniversite’deki akademisyenleri ve Antalyalıları burada yaşayan göçmenler konusunda aktif olamaya çağırdı. Sayıları yaklaşık 50.000’i bulan yerleşik yabancıların kent yaşamına önemli bir zenginlik kattıklarını vurgulayan Esen, yakında Üniversite bünyesinde bir Göç Çalışma Grubu oluşturacaklarını duyurdu ve tüm Antalyalıları bu çalışmalara katkı vermeye çağırdı.
Türkiye’nin AB ile Vize Pazarlığı
5 Mart 2014 Çarşamba günü, Akdeniz Üniversitesi Avrupa Birliği Araştırma ve Uygulama Merkezi(AKVAM) ile Akdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ‘nin ortaklaşa düzenlediği panel, Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu Konferans Salonu’nda, saat 15:00’da başlamıştır. Panelin konusu, ‘’TÜRKİYE’NİN AB İLE VİZE PAZARLIĞI-Geri Kabul Anlaşmasının Getirdikleri’’ şeklinde belirlenmiştir. Oturum başkanlığını AKVAM Müdürü Doç. Dr. Erol ESEN’in üstlendiği panele, Brüksel European Academic Studies Center’den Sayın Mustafa ULUSOY, İktisadi Kalkınma Vakfı Araştırma Müdürü Sayın Melih ÖZSÖZ ve Türk-Alman Dostluk Derneği Başkanı Sayın Kenan KOLAT konuşmacı olarak katılmışlardır. Panelde, Ankara Antlaşması sonrası Türkiye’nin AB Ülkeleri ile olan vize problemleri irdelenmiş, yaşanan süreç ve gelinen nokta tartışılmış, son zamanlarda gündemde olan Geri Kabul Anlaşması’nın artı ve eksileri konuşulmuştur. Yaklaşık 80 kişinin katılım gösterdiği panel, açılış konuşmaları ile başlayıp, konuşmacı sunumlarının ardından soru cevap ile son bulmuştur.
Berlin’de 2014 Ocak ayında gerçekleştirilen açılış töreniyle start alan Türk-Alman Bilim Yılı çalışmaları devam ediyor. Almanya Federal Cumhuriyeti Eğitim ve Araştırma Bakanlığı (BMBF) ve TÜBİTAK’ın yapmış olduğu proje çağrıları ilk turunu tamamladı. AKVAM dahil, Akdeniz Üniversitesi’nden yapılan toplam dört başvuru ilk turda kabul edilmiştir. Merkezimizin planladığı III. Türk-Alman Bilimsel İşbirliği Forumu bu projeler arasındadır. TÜBİTAK’ın açmış olduğu ikinci başvuru süreci 1-16 Mayıs 2014 tarihleri arasında gerçekleştirilecektir.
AB Yolunda Genç Projeciler
AKVAM ve APGEM’in 5 ve 13 Aralık 2013 tarihlerinde düzenlediği Avrupa Proje Günleri Programı, genç katılımcılara proje bilgi ve deneyimleri kazandırıyor. İlgi duyan gençlere “Avrupa yollarını” açmayı hedefleyen programa katılım ücretsizdir. Katılımcı sayısı sınırlıdır; yazılı veya sözlü başvuru gerekmektedir.
Avrupa Proje Günleri
DAVET ve BASIN BÜLTENİ
Akdeniz Üniversitesi Avrupa Birliği Araştırma ve Uygulama Merkezi (AKVAM) ve Akdeniz Üniversitesi Proje Geliştirme Merkezi (APGEM) yepyeni bir çalışmaya imza atarak proje konusunu merak eden gençleri buluşturuyorlar. İki Merkez işbirliği içinde, üniversitede öğrenim gören veya çalışan Antalyalı gençlere iki gün boyunca “projeler üzerine her şeyi” anlatmayı hedefliyor. AKVAM Müdürü Doç. Dr. Erol Esen “Bu bir başlangıç diyor”. Aralık ayı için planlanan “AB Yolunda Genç Projeciler” Programının da bir proje olduğunu söyleyen Esen, APGEM’le birlikte çalışmaları iki döneme yaydıklarını söylüyor. 5 Aralık günü start alacak Avrupa Proje Günleri, 13 Aralık’ta verilecek bir günlük proje eğitimi ile ilk bölümünü tamamlamış olacak. Her iki programa katılan gençler arasından seçilecek proje ekibi, 2014 yılı boyunca çeşitli eğitimlere tabi tutulacak. Bunlar hem APGEM’in hem de AKVAM’ın yıllık faaliyetleri çerçevesinde düzenledikleri seminer ve proje atölyeleri ile sınırlı kalmayacak. Avrupa Proje Günleri Programına katılarak AKVAM’ın proje ekibine seçilecek gençler, yurtiçinde ve yurtdışında çeşitli kurumların düzenlediği eğitimlere de katılma fırsatı bulacak. Potansiyel proje kurumları arasında AB Bakanlığı, Ulusal Ajans ve ulusal düzeyde faaliyet gösteren diğer kurumlar bulunuyor. Bunun yanı sıra AB ülkelerinde faaliyet gösteren çeşitli sivil toplum kuruluşları, kamu ve özel kuruluşlar gibi, AB kurumlarının sunduğu etkinlikler de Antalyalı gençlerin projeler konusunda eğitim ihtiyaçlarını karşılamak üzere değerlendirilecek.
“AB Yolunda Genç Projeciler” Programı, katılımcı gençlere pratik olanağı da sunuyor. Başta AKVAM ve APGEM’de olmak üzere, Akdeniz Üniversitesi’nin çeşitli birimlerinde staj programları gençlere öğrendiklerini uygulama fırsatı verecek. Gençler ayrıca, her iki merkezin yürüttüğü çeşitli projelerde tasarı oluşturmadan projelerin organizasyon ve tanıtım faaliyetleri içerisinde bizzat yer alabilecekler. Başka kurum ve kuruluşlarda da staj olanaklarının ve bunların gerçekleştirdiği projelerde çalışma fırsatı yakalayacak gençler kendi “proje çemberlerini” de oluşturabilecekler. Doç. Dr. Erol Esen’in verdiği bilgilere göre, Genç Projeciler Programının en cazip tarafı, AKVAM bünyesinde açılacak “Proje Atölyesi” olacak. 2013-14 Bahar döneminde çeşitli eğitimlere katılmış ve kendini geliştirmeye devam etmek isteyen gençler, deneyimli proje uygulayıcıları gözetiminde proje yapmak isteyen diğer gençlere danışmanlık ve destekleyici hizmetler verecek. Haftanın belli günlerinde herkese açık olacak proje atölyesine gelecek gençlerin proje fikirlerini dinleyip, bu fikirleri projelendirerek uygulama aşamasında getirilmesine yardım edecekler. Bu amaçla Antalya’da gençlere yönelik projeler yürüten çeşitli kuruluşlarla işbirliği görüşmelerini sürdüren proje yürütücüleri, bu konuda ümitli. Kuruluşundan bu yana yüzlerce kişiye profesyonel proje eğitimi veren APGEM Müdürü Prof. Dr. Cengiz Sayın yeni programın ilgi göreceğinden çok emin. Bu yıl, çalışmalarının 10. Yılını çeşitli etkinliklerle kutlayan AKVAM, “AB Yolunda Genç Projeciler” Programı ile Üniversite’de Avrupa Çalışmalarında yeni bir dönem başlatmak istiyor. Programı düzenleyen her iki Merkez, proje eğitiminin tamamlanacağı 13 Aralıktan sonra oluşturulacak “Proje Atölyesi”ne seçilecek gençlere şimdiden başarılar diliyor. İlgi duyan tüm gençler davetlidir. Katılımcı sayısı sınırlı olacağından önceden başvuru gerekmektedir.
İletişim ve Başvuru: 0242-310 15 47 proakvam@gmail.com – proakvam@akdeniz.edu.tr
Avrupa Yolunda Genç Projeciler
Avrupa Proje Günleri
P R O G R A M I
5 Aralık 2013, Perşembe
10:00-10:15: Açılış Konuşmaları
Prof. Dr. Cengiz SAYIN, APGEM Müdürü
Doç. Dr. Erol ESEN, AKVAM Müdürü
10:15-10.40: Avrupa Proje Fırsatları
Erdem GÜLER, Marmara Üniversitesi, İstanbul
10.40-11.10 Akdeniz’ de Avrupa Birliği Projeleri
Oya SAV, APGEM, Antalya
11:10-11.30 Kahve Arası
11:30-12:15 Avrupa Projelerinde Yeni Dönem (2014-2020)
Baki KARAÇAY, CEUPA, Antalya
12.15-13.30 Öğle Arası
13:30-14:00 Neden Gençlik Projeleri ?
Halil YAVUZ, ADALYA, Antalya
14:00-14:30 Antalya’da Comenius Uygulamaları
Mehmet KARAKAŞ, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı, Antalya
14:30-14:45 Kahve Arası
15:00-15:30 Antalya Gençlik Merkezi Proje Faaliyetleri
Erhan KORKMAZ, Antalya Gençlik Merkezi, Antalya
15:30-15:50 Projelerinde Püf Noktalar
Kevser AKTAŞ, Gazi Üniversitesi, Ankara
16.00-17.30 Proje Fikir Atölyeleri (Proje Çalışma Grupları)
1. Gençlik Projeleri
Erdem Güler/Kevser Aktaş
2. EVS ve Erasmus Plus
CEUPA / Baki KARAÇAY
3. Bir Proje Yapsam Ne Olur?
Halil YAVUZ
4. Kalkınma Yolunda Adım Adım Proje
Oya SAV
Yer: Akdeniz Üniversitesi İİBF B Blok http://akvam.akdeniz.edu.tr
Bir Proje Yapsam Avrupa Yolları Açılır…
Avrupa Birliği Araştırma ve Uygulama Merkezi ile Berlin Alice Salomon Uygulamalı Bilimler Üniversitesi ortaklığında düzenlenen III. Türk-Alman Bilimsel İşbirliği Forumu, başarıyla tamamlandı. Almanya ve Türkiye’den yaklaşık 50 uzmanın sunumuyla gerçekleşen Forum’a 400’ün üzerinde dinleyici katıldı. Yeni işbirlikleri ve proje ortaklıklarının kurulduğu III. Türk-Alman Bilimsel İşbirliği Forumu’nun sonuçları yayına hazırlanmaktadır. Ayrıntılı bilgi için bkz.
Akdeniz Üniversitesi Türk-Alman Bilim İnsanlarını Antalya’da buluşturuyor
AB Araştırma ve Uygulama Merkezi bu Yıl Üçüncü kez Bilimsel İşbirliği Forumu Düzenliyor
Antalya/Berlin, 27. Ekim 2014
Akdeniz Üniversitesi AB Araştırma ve Uygulama Merkezi (AKVAM) ve Berlin Alice Salomon Uygulamalı Bilimler Üniversitesi 6-8 Kasım 2014 tarihleri arasında ortak bir program gerçekleştiriyorlar. 2014 Türk-Alman Bilim, Araştırma ve Inovasyon Yılı etkinliği olarak da bilinen toplantı, üçüncüsü düzenlenen “Türk-Alman Bilimsel İşbirliği Forumu”. Bu yılki Forumun özel konusu “Toplum, Sağlık ve Eğitimde Çeşitlilik”.
Yaklaşık 50 uzman konuşmacının katılacağı Toplantı, Türkiye ve Almanya’dan bilim ve araştırma alanında faaliyet gösteren kurum ve kuruluş temsilcileri ve uygulayıcılarını bir araya getiriyor. AKVAM Müdürü ve organizasyon komitesi eş başkanı Prof. Dr. Erol Esen, Üçüncü Türk-Alman Bilimsel İşbirliği Forumu’nun hedefini her iki ülkede uygulanan bilim ve araştırma stratejilerini değerlendirmek, ortak araştırmalar için çerçeve koşullardaki son durum ve ikili ortaklıklar için destekleme programlarını tanıtmak olarak açıkladı. Toplam üç gün sürecek bu yılki Forum’da her iki ülke arasında ilan edilen Bilim Yılı vesilesiyle Türk ve Alman araştırmacıların önerdiği yeni proje fikirleri de yer alıyor. “Proje Ortaklık Borsası” adı altında ve posterler şeklinde tanıtılacak proje önerileri, Türkiye ve Almanya’dan araştırmacıların diğer ülkeden ortak bir ekiple birlikte yürütmek istediği çalışmalardan oluşuyor.
Yayın
AKVAM Müdürü Prof. Dr. Erol Esen ve Forum ortağı Alice Salomon Uygulamalı Bilimler Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Theda Borde, Forum’da sunulan bildirilerin yayınlanacağını duyurdu. Ayrıca Forum konuları açısından ilginç olabilecek diğer makale önerileri de kabul edilecek.
Forum’un yapılacağı adres:
Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu Konferans Salonu
Akdeniz Üniversitesi Kampüsü, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, B Blok, Kampus – Antalya
Forum dili Türkçe ve Almanca olacak. Programa katılım ücretsiz. Program ve verilmek istenen katkılar için organizasyon komitesi ile bağlantıya geçilebilir: infoakvam@akdeniz.edu.tr; 0090-242-310 (66 05) veya (15 47). Forum Programının ayrıntıları ve diğer bilgilere AKVAM web sitesinden ulaşılabilir: http://akvam.akdeniz.edu.tr
Die Akdeniz Universität bringt deutsche und türkische Wissenschaftler zusammen
AKVAM und Alice Salomon Hochschule Berlin veranstalten das 3. Forum deutsch-türkischer Wissenschaftskooperation
Antalya/Berlin, 27. Oktober 2014
Das Zentrum für Europäische Studien an der Akdeniz Universität (AKVAM) und die Alice Salomon Hochschule (ASH) Berlin führen am 6.-8. November 2014 eine gemeinsame Fachtagung mit dem Schwerpunktthema “Diversität in Gesellschaft, Gesundheit und Bildung” durch. Das diesjährige 3. Forum deutsch-türkischer Wissenschaftskooperation findet im Rahmen des Deutsch-Türkischen Jahres für Wissenschaft, Bildung und Innovation statt.
Das Forum, an dem ca. 50 Expertinnen und Experten teilnehmen werden, bringt Vertreter/-innen verschiedener Wissenschafts- und Forschungseinrichtungen sowie Praktiker/-innen aus Deutschland und der Türkei zusammen. Prof. Dr. Erol Esen, Leiter des AKVAM und Mitvorsitzender des Organisationskommitees betont: ”Ziele des Forums sind der Austausch über aktuelle Wissenschafts- und Forschungsstrategien in beiden Ländern, über die Rahmenbedingungen für gemeinsame Forschungsprojekte und Förderprogramme für bilaterale Forschungskooperationen”.
Beim 3. Forum deutsch-türkischer Wissenschaftskooperation werden zum Themenschwerpunkt aktuelle Forschungsergebnisse präsentiert und diskutiert. Darüber hinaus werden Wissenschaftler/-innen neue Projektideen anhand von Postern im Rahmen einer “Projekt-Partnerbörse” vorstellen, so dass passende Forschungsteams für die Wissenschaftskooperation zusammen finden. “Diversität in Gesellschaft, Gesundheit und Bildung sind zentrale Herausforderungen und Chancen für Deutschland und die Türkei”, so Prof. Dr. Theda Borde von der ASH Berlin.
Publikation
Prof. Erol Esen, Leiter des AKVAM, und Prof. Dr. Theda Borde, Mitvorrsitzende des Organisaitonskommitees und Wissenschaftlerin an der Alice Salomon Hochschule Berlin, der Parteruniversität des dritten Forums, teilten mit, dass die auf dem Forum präsentierten Beiträge veröffentlicht werden. Sie wiesen darauf hin, dass auch andere Beiträge aus dem Umfeld der Forumsdiskussionen Eingang in die geplante zweisprachige Publikation (Deutsch und Türkisch) finden werden.
Das Forum findet auf dem Campus der Akdeniz Universität in Antalya-Türkei statt. Forumssprachen sind Deutsch und Türkisch. Die Teilnahme an der Veranstaltung ist gebührenfrei. Für Programmdetails und Informationen für eventuelle Buchbeiträge bitten die Veranstalter/innen mit dem Organisaitonskommitee Kontakt aufzunehmen: infoakvam@akdeniz.edu.tr; 0090-242-310 (66 05) veya (15 47). Informationen über Programmablauf und sonstige Fragen finden sich Informationen auf der Webseite der ASH Berlin http://www.ash-berlin.eu/ bzw. des AKVAM http://akvam.akdeniz.edu.tr
III. Türk-Alman Bilimsel İşbirliği Forumu
Toplum Sağlık ve Eğitimde Çeşitlilik
6-8 Kasım 2014, Antalya
Akdeniz Üniversitesi Avrupa Birliği Araştırma ve Uygulama Merkezi ve Berlin Alice Salomon Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
Perşembe, 6 Kasım 2014
12.30 Katılımcıların Varışı ve Kayıt
13.30 Prof. Dr.Murat KARAÖZ, Akdeniz Üniversitesi İİB Fakültesi Dekanı
Prof. Dr. Burhan ÖZKAN, Akdeniz Üniversitesi, Rektör Danışmanı
Ahmet Başar ŞEN, Türkiye Cumhuriyeti Başkolonsu, Berlin
Prof. Dr. Bettina VÖLTER, ASH Berlin Rektör Yardımcısı
14.00 Türkiye ve Almanya‘da Bilim, Araştırma ve Teknoloji Stratejileri
Oturum Başkanı:Prof. Dr. Erol ESEN
Peter WEBERS , Federal Almanya Eğitim ve Araştırma Bakanlığı, Berlin
Hülya Öztoprak, TC Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ankara
Dr. Jörg SCHNEIDER, Alman Araştırma Topluluğu (DFG), Bonn
15.00 Kahve Arası ve Poster Sunumlarının Tanıtımı
15.30 Avrupa’da Türkiye ve Almanya:
Araştırma ve Öğretimde İşbirliği Politikaları ve Uygulamalar
Oturum Başkanı: Prof. Dr. Burhan ÖZKAN
Almanya’daki Türkiye Kökenli Göçmen Kuruluşlarının Türk-Alman Bilimsel İşbirliğinden Beklentileri
Kenan KOLAT, Çokkültürlü Sosyal Hizmet Kurumu Başkanı, Berlin
Türkiye ve Avrupa Birliği‘ne Katılımı: AB Yolunda Zorluklar ve Potansiyeller ve Türk-Alman Ekonomik İlişkilerine Etkileri
Dr. Meral Avcı , RWTH Aachen
Almanya’da Öğrenim Görmüş Türkiyeli Siyaset Bilimcilerin Türk-Alman Bilimsel İşbirliğinin Geliştirilmesine Katkıları
Doç.Dr. Burak GÜMÜŞ , Trakya Üniversitesi, Edirne
Türkiye ve Almanya’nın Gelecekte İkili Bilimsel İşbirliğinde Fırsatlar ve Engeller
Dirk TRÖNDLE, İkili Türkiye Ortaklıkları Danışmanı ve Proje Yöneticisi, Berlin
Yeni Türk Diyaspora Politikası: Sınırları, Hedefleri ve Almanya’daki Türkiye kökenli Kuruluşlar ve Yöneticiler için Getirdikleri
Dr. Yaşar AYDIN , Stiftung Wissenschaft und Politik, Berlin
16.45 Proje Ortaklık Borsası Panolarının Ziyareti ve ikili Ortaklık Görüşmeleri
17.30 Toplum, Sağlık ve Eğitimde Çeşitlilik
Oturum Başkanı: Prof. Dr. Theda BORDE
Göçmen Kökenli Kadınlarda Hamilelik ve Doğum ve Alman Kadınlarla Karşılaştırma – Berlin’de bir Doğum Öncesi Araştırmasının Sonuçları
Prof. Dr. Theda Borde , Alice Salomon Hochschule Berlin
Hacettepe Üniversitesi Göç ve Siyaset Araştırmaları Merkezi (HÜGO) Örneğinde Türkiye’de Göç Araştırmaları
Doç. Dr. Murat ERDOĞAN , HÜGO, Ankara
Çeşitlilik Meclisini Arıyor – Alman Büyükşehir Belediyelerinde Göçmen Kökenli Meclis Üyeleri
Dr. D. Deniz Nergiz , Universität Bielefeld
Almanya’daki Göçmen Örgütlerinin Sosyal Hizmet Alanındaki Çalışmaları Nasıl Olmalıdır?
Kenan KOLAT, Çokkültürlü Sosyal Hizmet Kurumu Başkanı, Berlin
Avrupa Ağları ve Lobicilik
Thomas HECKEBERG, EUNET Genel Sekreteri, Bonn
Cuma, 7 Kasım 2014
9.30 Paralel Tartışma Forumları/Çalıştaylar:
(1) Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları ve Çin Tıbbının Akademileştirilmesi
Öğr. Gör. Nilüfer CENGİZ ESEN, Akdeniz Universitesi, Antalya
Dr. Ertuğrul ŞAMİLOĞLU, Serbest Çin Tıbbı Uygulayıcısı, Darmstadt
Dr. Johann BÖLTS , Bilimsel Danışman, Oldenburg Üniversitesi(Özet)
Prof. Dr. Ingrid KOLLAK, Alice Salomon Ugulamalı Blimler Üniversitesi, Berlin
Uzm. Fzt. Kadriye TOMBAK , Akdeniz Universitesi, Antalya (Özet)
Prof. Dr. Carl Hermann HEMPEN , Technik Universite, Münih (Özet)
(2) Göçmenlerin Meslek Hayatı: Geçmiş mi Gelecek mi?
Dr. Deniz Nergiz , Bielefeld Üniversitesi
Dr. Jason HOLDSWORTH, Akdeniz Üniversitesi, Antalya
Nurten KARAKAŞ, Serbest Araştırmacı, Berlin Özet
Dr. Ikuko MURAKAMI
(3) Türkiye ve Almanya’da Dil ve Kültür Merkezleri veya Bunların Türk-Alman Bilimsel İşbirliğine Katkıları
Dr. Yılmaz BULUT, Yunus Emre Enstitüsü Kültür Merkezi, Köln
Sarah SCHACKERT, DAAD, Ankara
Doç. Dr. Erhan TEMEL, Türk Hukuku Araştırma Merkezi, Augsburg Üniversitesi
11.00 Kahve Arası
11.15 Paralel Tartıma Forumları/Çalıştaylar
(1) Göç, Sağlık ve Toplum
Zeki ÇAĞLAR , Sistem Danışmanı, Berlin Özet
Yrd. Doç. Dr. Elif VATANOĞLU-LUTZ, Yeditepe Universitesi, Istanbul Özet
Doç. Dr.Gülbiye YENİMAHALLELİ ((Özet))
Prof. Dr. İlhan Tomanbay , Hacettepe Universitesi, Ankara
(2) Ulusötesi Alanda Yaşlanmak: Fırsatlar ve Zorluklar
Dr. Johanna KRAWIETZ, Hildesheim Üniversitesi Özet Özet
Yrd. Doç. Dr. Nilüfer KORKMAZ YAYLAGÜL, Akdeniz Universitesi, Antalya Özet
Yrd. Doç. Dr. Sema OĞLAK, Istanbul Gelişim Universitesi
Funda KLEIN-ELLINGHAUS, Universitesi Bremen Özet
(3) Çok Dilliğin Getirdiği Potansiyeller
Prof. Dr. Erol ESEN , Akdeniz Üniversitesi, Antalya
Ahmet Başar ŞEN, Türkiye Cumhuriyeti Başkonsolosu, Berlin
Prof. Dr. Natalia GAGARINA, Zentrum für Allgemeine Sprachwissenschaften, Berlin
Halil CAN , Berlin Alice Salomon Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
Doç. Dr. Mehmet CANBULAT, Akdeniz Üniversitesi, Antalya, (Özet)
12.45 Öğlen Yemeği
14.00 Paralel Tartışma Forumları/Çalıştaylar
(1) Türk-Alman Bilimsel İşbirliğini Destekleme Programları
Erhan ŞENGÜL , Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı, Ankara
Dr. Oliver DILLY, Federal Almanya Eğitim ve Araştırma Bakanlığı, Bonn
Sarah SCHACKERT, DAAD, ;Ankara
Fatma Gül HESAPCIOĞLU, Antalya Üniversite Destekleme Vakfı
Dr. Jörg SCHNEIDER, Alman Araştırma Topluluğu (DFG), Bonn Özet
(2) Sağlık ve Bakım Alanında Hizmetler
Prof. Dr. Rolf WIRSING, Berlin Alice Salomon Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
Prof. Dr. A. Ezel ESATOĞLU , Ankara Universitesi Özet
Öğr. Gör. Mustafa ÇOBAN, Akdeniz Universitesi, Antalya Özet
Yrd. Doç. Dr. Kemal YAMAN , Mersin Universitesi Özet
16.00 Kahve Arası
16.30 Tartışma Forumlarından Raporlar:
Türk-Alman Bilimsel İşbirliği için Yeni Fikirler
17.00 Kapanış Tartışması:
Türk-Alman Bilimsel İşbirliğinde Fırsatlar ve Perspektifler
Oturum Başkanları:
Prof. Dr. Theda BORDE, Prof. Dr. Halil AKKANAT ve Prof. Dr. Erol ESEN
18.30 Oturumun Kapanışı
Cumartesi, 8 Kasım 2014
10.30 Antalya Kaleiçi Gezisi
Somut Araştırma ve Eğitim Ortaklıkları Görüşmeleri ve Ağları için Fırsat
12.30 Öğlen Yemeği
14.00 Programın Kapanışı Katılımcıların Ayrılışı
Prof. Dr. Erol ESEN, Antalya
Meral AKSU, Antalya
Sylvia Monique DEROOIJ, Antalya
Prof. Dr. Theda BORDE, Berlin
Prof. Dr. Esra ERDEM, Berlin
Prof. Dr. Rolf WİRSİNG
Yücel SİVRİ, Berlin
Markus Schrijer, Antalya
I. Türk-Alman Bilimsel İşbirliği Forumu
Foruma Yabancı Düşmanlığı ve Kültürlerarası Açılım Damgasını Vurdu
AKVAM’ın düzenlediği Türk-Alman Toplantısı başarıyla tamamlandı
Akdeniz Üniversitesi AB Araştırma ve Uygulama Merkezi (AKVAM) ve Friedrich- Ebert- Stiftung Derneği’nce düzenlenen Türk-Alman Bilimsel İşbirliği Forumu”nda en çok iki ülke ilişkilerini olumsuz yönde etkileyen konular üzerinde duruldu.
Türkiye ile Almanya’nın Göç ve Uyum politikalarının 50 yılını doldurmasıyla daha anlamlı hale gelen forum,Akdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler FakültesiProf. Dr. YavuzTekelioğlu Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. “Türk-Alman Bilimsel İşbirliği Forumu”nda Türklere karşı tutumu nedeniyle en çok eleştiriyi Almanya aldı. Türk ve Alman bilim adamlarının katıldığı forumda, Almanya’da Türklere karşı izlenen ırkçı politikalar dile getirilerek, bunun üst yönetimlere sızma ihtimali olabileceğine dikkat çekildi. Türk katılımcılar, Türklerin Almanya’ya gidişinin Almanya’nın demokratikleşmesine de katkıda bulunduğuna işaret ederek, sorunların uzun yıllar iç içe olmaktan kaynaklandığını anlattılar. Öte yandan, Alanya’da yaşayan yabancılar açısından Alanya’nın iyi bir model olduğu belirtildi.
TÜRK- ALMAN İŞBİRLİĞİ GELECEKTE DAHA PARLAK OLACAK
Eleştirilere cevap vermeye çalışan Alman yetkililer ise Türk- Alman üniversiteleri işbirliğinin gelecekte daha parlak olacağını söylediler. Vize konusunda kolaylık sağlanması yolunda Brüksel’de çalışmalar yapıldığını hatırlatan Alman yetkililer, vize ile ilgili iş adamlarına yönelik uyguladıkları kolaylıklardan örnekler verirken, Türk konuşmacılar da Almanların yeşil pasaportlulara karşı bile sergiledikleri davranışların uzun bir geçmişe sahip Türk-Alman dostluk ilişkileri ile bağdaşmadığını vurguladılar.
Konuşmacılar, Türk- Alman işbirliğinin önemi üzerinde durarak, Türkiye’nin artık göç veren değil göç alan ülke haline de geldiğini ifade ettiler. Bunun ise ekonomi ve demokratikleşmenin geliştiği bir döneme denk geldiğinin altını çizdiler.
‘VİZESİZ AVRUPA TEZİNE DESTEK İSTİYORUM’
Forumun açılışında konuşan Akdeniz Üniversitesi RektörYardımcısı Prof. Dr.Meral Gültekin, üniversite olarak böyle bir foruma ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Her alanda Türkiye ile Almanya arasındaki işbirliğinin yoğunluğuna dikkat çeken Gültekin, bu işbirliğinin artık “En”lere dönüştüğünü örneklerle aktardı. Gültekin, “Sonuç raporunda vizesiz Avrupa artık hayata geçirilmeli” diyerek, katılımcılardan “Vizesiz Avrupa” tezine destek istedi. Gültekin, konuşmasını, “Berlin Duvarını yıkan Almanya bunu da yapabilir” şeklinde özetledi.
Türk- Alman bilimsel işbirliğinin geniş bir alana yayıldığını anlatan AKVAM Müdürü Doç. Dr.Erol Esen, Almanya’ya göçün 50. Yılını ve bu süre içerisinde Türk-Alman bilimsel işbirliğinin nasıl geliştiğini anlattı. Esen, ne tür projeler yürüyor, bunlarla ilgili deneyimler bize neyi gösteriyor, hangi destekleme programları var, Türkiye’de hangileri, Almanya’da hangileri? Bu ve benzer birçok soruya cevap aradığımız bu programı üniversitemizde gerçekleştirmekten son derce mutluyum” dedi.
Hafta sonunu da kapsayan programın son gününde de Antalya Kaleiçi gezildi.
30’ayakın Türk ve Alman konuşmacı ve yaklaşık 250 katılımcıyla gerçekleşen Forumda konuşanların isimleri ve işledikleri konular ise şöyle:
GÖÇ VE UYUMDAN 50 YIL SONRA konulu oturumda yapılan konuşmalar:
“Türkiye’den Almanya’ya Göç ve Sonuçları”
Dr. Can ÜNVER, TÜRKSAM, Ankara
“Almanya’nın Uyum Politikaları ve Sonuçları”
Dr. Lale AKGÜN, Eski SPD Milletvekili, Köln
“Türk-Alman İşbirliği Deneyimleri ve Sonuçları”
Doç. Dr. Erol ESEN, AKVAM Müdürü
“Avrupa Perspektifinde Türk-Alman Bilimsel İşbirliği”
Prof. Dr. Faruk ŞEN, TAVAK Yönetim Kurulu Üyesi, Bonn-İzmir
“Going İstanbul, Going Home? İki Ülke Arasında Kalmış Türkiye
Kökenli Bilim İnsanları?”
Dr. Yaşar AYDIN, WeltWirtschaftsInstitut Hamburg, Hamburg
“Türkiye’de Yaşayan Alman Göçmenlerin İş ve Yaşam Dünyası: Alanya Örneği”
Julia ALAETTİNOĞLU, Yabancılar Meclisi Basın Sözcüsü, Alanya
TÜRK ALMAN BİLİMSEL İŞBİRLİĞİNDE MODELLER VE YÖNTEMLERkonulu oturumda yapılan konuşmalar:
“Yenilikçi Konseptler ve Etkili Uygulamalar”
Prof. Dr. Mehmet Emin KÖKTAŞ, Türk-Alman Üniversitesi Rektör Yardımcısı,
İstanbul
Prof. Dr. Yeşim KUŞTEPELİ, Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir
Emre GÜR, Internationales Zentrum für europäische Bildung,
Berlin/Nizza/İstanbul
“Türk ve Alman Destekleme Programları: Modeller ve Koşullar”
Aslı AKÇAYOZ, TÜBİTAK, Ankara
Dr. Akın AKKOYUN, DLR-BMBF, Bonn
TÜRK-ALMAN BİLİMSEL İŞBİRLİĞİNİN GELECEĞİ konulu yuvarlak masa toplantısında
Prof. Dr. Ziya ŞANAL, Türk-Alman Üniversitesi Rektörü, Istanbul
Dr. Günter SEUFERT, Stiftung Wissenschaft und Politik, Berlin
tarafından yönetilen oturumun konuşmacıları:
Doç. Dr. Nail ALKAN, Gazi Üniversitesi, Ankara
Prof. Dr. Ertuğrul ARPAÇ, Akdeniz Üniversitesi, Antalya
Daniel GRÜTJEN, Istanbul Policy Center/Netzwerk-Türkei, İstanbul
Doç. Dr. Bianca KAISER, İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi, İstanbul
Mehmet Nuri KAYA, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ankara
Dr. Funda KLEIN-ELLİNGHAUS, Bremen Üniversitesi, Bremen
Prof. Dr. Atilla RAMAZANOĞLU, Akdeniz Üniversitesi, Antalya
II. Türk-Alman Bilimsel İşbirliği Forumu
Akdeniz Üniversitesi Avrupa Birliği Araştırma ve Uygulama Merkezi (AKVAM), Berlin Alice Salomon Yüksek Okulu (ASH) ile 02 – 04 Mayıs 2013 tarihleri arasında Antalya’da “Türk – Alman Bilimsel İşbirliği Forumu”nun ikincisini düzenledi. Forumda tartışma panelleri ve sunumlar çerçevesinde Almanya ve Türkiye arasındaki bilimsel işbirliğinin güncel konuları ele alındı.
II. Türk-Alman Bilimsel İşbirliği Forumu, 2-4 Mayıs, Antalya
II. Forum Deutsch-Türkischer Wissenschaftskooperation, 2.-4. Mai in Antalya
Perşembe, 2 Mayıs 2013
Wissenschafts-, Forschungs- und Technologiestrategien in Deutschland und in der Türkei
Türk-Alman İlişkileri: Araştırma, Öğrenim İşbirliği
Deutsch-Türkische Beziehungen: Forschen, Lehren, Zusammenarbeiten
Moderatör/Moderation
Avrupa’da Türkiye ve Almanya – Deutschland und die Türkei in Europa
Moderatör/Moderation
Cuma / Freitag, 03 Mayıs / Mai 2013
Sağlık ve Göç – Gesundheit und Migration
- Razum, Prof. Dr. Oliver
- Akgün, Prof. Dr. Seval
- Klein-Ellinghaus, Funda
- Bayık Temel, Prof. Dr. Ayla
- Çoban,Öğr. Gör. Mustafa
Eğitim Kuruluşlarında iki veya çok Dillilik
Bi- bzw. Multilingualität in Bildungseinrichtungen
Moderatör/Moderation
Türk-Alman Öğrenim Programları: Tematik Fırsatlar ve Kurumsal Zorluklar
Deutsch-türkisch Studiengänge: Inhaltliche Chancen und institutionelle Herausforderungen
- Dreschher, Wiebke
- Yaldız, Prof. Dr. Osman
- Kruse, Dr. Jan
- Altınbaş, Ayşegül
- Furgaç, Prof. Dr. İzzet
- Tomanbay, Prof. Dr. İlhan
Moderatör/Moderation
Öğrenim ve Araştırmanın Uluslararasılaşması
Internationalisierung von Lehre und Forschung
- Özkan, Prof. Dr. Burhan
- Krebs, Dr. Jonas
- Balkir, Prof. Dr. Canan
- Borissenko, Dr. Lujdmila;Geiger, Anselm
Bilim, Öğretim ve Eğitim için Türk-Alman İşbirliğini Destekleme Programları
Förderprogramme für die dt.-türk. Kooperation in Forschung,Studium und Lehre
- Akkoyun, Dr. Akın
- Akcayöz, Aslı
- Göben, Dr. Meltem
- Demiryürek, İsmail
- Kaya, Mehmet Nuri
- Deveci, Turgut
Moderatör/Moderation
Türk-Alman Bilimsel İşbirliğinin Geleceği
Perspektiven dt.-türk. Wissenschaftskooperation
- Akkanat, Prof. Dr. Halil
- Esen, Doç. Dr. Erol
- Borde, Prof. Dr. Theda
II. Türk-Alman Bilimsel İşbirliği Forumu
Toplum, Sağlık ve Eğitim
2-4 Mayıs 2013, Antalya
Akdeniz Üniversitesi AB Araştırma ve Uygulama Merkezi (AKVAM) ve Berlin Alice Salomon Yüksekokulu Ortak Programı
Türk-Alman işbirliği uzun bir geleneğe sahiptir. Ancak bilimsel işbirliğinde durum nedir? Bunun için günümüzde hangi koşullar geçerlidir? Bilimsel işbirliği alanında ikili ve Avrupa düzeyinde ne tür uygulamalar ve destekleme programları bulunmaktadır? Potansiyel Türk ve Alman bilimsel işbirliği ortakları hangi ortak proje ve deneyimler veya hangi bilgi ve kurumsal tecrübelerden yararlanabilirler? Akdeniz Üniversitesi AB Araştırma ve Uygulama Merkezi (AKVAM) ve Berlin Alice Salomon Yüksekokulu’nun 2-4 Mayıs 2013 tarihleri arasında Antalya’da ortaklaşa düzenledikleri bir programla, bu ve benzer sorulara cevap arıyor:
Forum Akdeniz Üniversitesi Kampüsünde gerçekleştirilmektedir. Programa katılım ücretsizdir ve tüm katılımcılara açıktır. Toplantı dili Türkçe ve Almancadır.
II. Forum Türkisch-Deutscher Wissenschaftskooperation
Gesellschaft, Gesundheit und Bildung
2.-4. Mai 2013, Antalya
Eine Gemeinsame Veranstaltung des Zentrum für Europäische Studien (AKVAM) und der Alice Salomon Hochschule (ASH) Berlin
Die deutsch-türkische Zusammenarbeit hat bereits eine lange Tradition. Aber wie steht es mit der Wissenschaftskooperation? Welche Rahmenbedingungen gelten gegenwärtig hierzu? Welche Form von Praktiken und Förderprogrammen gibt es im Bereich der Wissenschaftskooperation auf bilateraler und europäischer Ebene? Auf welche gemeinsamen Projekte und Erfahrungen sowie Erkenntnisse bzw. institutionelle Erfahrungen können potentielle deutsch-türkische Wissenschaftspartner zurückgreifen? Das Zentrum für Europäische Studien an der Akdeniz Universität (AKVAM) und die Alice Salomon Hochschule Berlin suchen durch folgende Veranstaltung vom 2.-4. Mai2013 inAntalya Antworten auf diese und weitere Fragen:
Das Forum findet auf dem Campus der Akdeniz Universität statt.
AKVAM 10. Yıl Uluslararası Müzik Konseri
Akdeniz Üniversitesi ve ICF Airports Sanat Severleri Buluşturuyor
Akdeniz Üniversitesi Avrupa Birliği Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin (AKVAM) 10. Kuruluş Yılı etkinlikleri çerçevesinde “Farklılıkların Yaratıcılığı” konulu uluslararası Müzik Programı düzenleniyor. ICF Airports Türk-Alman kuruluşunun desteleriyle gerçekleştirilen programa Almanya ve Türkiye’de yaşayan farklı ülkelerden sanatçılar ve Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Çok Sesli Korosu katılıyor.
Son güncelleme : 29.08.2023 14:24:40