2013 Yılı Faaliyet Raporu

2013 Yılı Faaliyet Raporu

Kronoloji

 

17 Şubat 2014, Konser, Antalya

Göksel Baktagir- Komşu Grubu Caz Konseri

 

12 Mart 2013, Konser, Antalya

Antalya’da Avrupa Caz Esintileri: Pablo Held Trio Caz Konseri

 

22-24 Mart 2013, Belgesel Film Gösterimi ve Söyleşi, Antalya-Adrasan

İnsan Manzaraları- Türkiye’den Altı Yazar Portresi

 

2 Mayıs 2013, Konser, Antalya

Farklılıkların Yaratıcılığı: AKVAM 10. Yıl Uluslar arası Müzik Programı

 

2-4 Mayıs 2013, Uluslararası Sempozyum, Antalya

II. Türk-Alman Bilimsel İşbirliği Forumu / II. Forum Deutsch-Türkischer Wissenschaftskooperation

 

9-10. Mayıs 2013, Avrupa Günü Etkinlikleri, Antalya

  • Antalya’daki Yabancı Ülke Temsilcileri ile Avrupa Günü Resepsiyonu
  • Dünden Yarına Avrupa’da Türkiye: Jost Lagendijk ile Konferans
  • AB’yi Beklerken: Uyum Sürecinde Üniversiteler – Stratejiler, Yöntemler ve Uygulamalar Paneli

 

Eylül-Aralık 2013, Türk-Alman Bilim, Araştırma ve Inovasyon Yılı Etkinlikleri, Antalya

  • Türk-Alman Bilim Yılı Tanıtım Toplantısı, 10 Ekim 2013
  • Türk-Alman Bilim Yılı Proje Fırsatları Toplantısı, 21 Kasım 2013
  • Noel Bayramı Etkinlikleri Ziyareti, Eğitim Gezisi, Alanya18 Aralık 2013

 

Şubat-Aralık 2013, 10. Yıl Özel Yayın Etkinlikleri

  • ·         AB ve Kamu Yönetimi: Akdeniz İİBF Dergisi AKVAM 10. Yıl Özel Sayısı, Mart 2013
  • ·         Akdeniz’de Avrupa: Radyo Yayını, Şubat-Mayıs / Eylül-Aralık 2013

 

Aralık 2013, Eğitim Programları, Antalya

  • AB Yolunda Genç Projeciler, Konferans ve Çalıştaylar, 05.12.2013
  • Proje Döngüsü Yönetimi Eğitimi, Proje Atölyeleri, 13.12.2013

 

Aralık 2013, Kitap Yayını

Türkiye ve Almanya: Toplum, Sağlık ve Eğitimde Araştırma, Öğretim ve İşbirliği / Deutschland und Die Türkei: Forschen, Lehren und Zusammenarbeiten in Gesellschaft, Gesundheit und Bildung

 

YÖNETİM

Doç. Dr. Erol ESEN, Müdür, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi

Yrd. Doç. Dr. Necla ÖZTÜRK, Müdür Yardımcısı, Hukuk Fakültesi

Prof. Dr. Mustafa ADAK, Üye, Edebiyat Fakültesi

Doç. Dr. Emine UÇAR İLBUĞA, Üye, İletişim Fakültesi

Yrd. Doç. Sevgi ARKILIÇ SONGÖREN, Edebiyat Fakültesi

AKVAM Yönetim Kurulu 2013 yılında yenilenmiştir. Temmuz ayında üyelerin atamması ile tamamlanan AKVAM Yönetim Kurulu’nda mümkün olduğunca Üniversitenin farklı akademik birimlerinin temsil edilmesine önem verilmiştir. Uluslararası ve AB ülkelerinden kurum ve kuruluşlarla işbirliğinin yoğunlaştırıldığı 2013 yılında, AKVAM’ın “European Network for Education and Training” – EUNET üyeliği aktif olarak sürdürülmüştür. 2008 yılında ortak üyeliğe başvuran AKVAM, 2010 yılından beri Avrupa çalışmaları yürüten 20 Avrupa ülkesinden 60’ın üzerinde sivil toplum kuruluşunu bünyesinde toplayan EUNET’in tam üyesidir.

 

AKVAM İLE 10 YIL

1999 Helsinki Zirvesi ile birlikte yeni bir sürece giren AB ile uyum çalışmaları, 2000’li yılların başlarında yüksek öğrenim kurumlarını da içine almaya başladı. Türkiye’deki üniversitelerin AB ülkelerindeki kurum ve kuruluşlarla işbirliğini öngören ve AKVAM’ın da kurulmasını hızlandıran yeni süreçte Merkez, 2013 yılında “10. Kuruluş Yılı” nedeniyle bir takım özel etkinlikler düzenlemeyi ihmal etmedi. AKVAM’ın tüm tanıtım malzemelerine de yansıyan “10. Kuruluş Yılı” sevinci, yıl boyunca yürüttüğü tüm etkinliklerde kendini hissettirmiştir. Akdeniz Üniversitesi AB Merkezi ilk 10 yılının ruhuna uygun olarak dizayn edilen 2013 yılı faaliyetleri, kültürel etkinliklerin yanı sıra Türkiye’nin AB sürecinde katettiği mesafeyi konu alan tartışma programları ve yayınlar da içermekteydi. Bununla birlikte 10. Yıl için özel geliştirilmiş programlar da, AKVAM’ın kurumsal olgunluğunu vurgulayan etkinlikler arasına girdi. AKVAM’ın hazırlayıp İletişim Fakültesi Radyosu’nda sunduğu haftalık “Akdeniz’de Avrupa Programları” yanı sıra gençlerle birlikte proje geliştirme çalışmaları da Merkez’in 2013 yılına özel geliştirdiği etkinlikleri oluşturuyordu. Türkiye’nin siyasi ve ekonomik yaşamında ve Türkiye-AB ilişkilerinde özel bir konuma sahip olan Almanya ile işbirliği olanakları, AKVAM’ın bu özel yılında özenle değerlendirildi.

Her türlü eğitim ve bilgilendirme faaliyetlerini müzik, edebiyat ve diğer sanat etkinlikleri ile görselleştirip duyusallaştırarak perçinlemeyi kendine ilke edinen AKVAM, 2013 yılı faaliyetlerine müzikle başladı. 17 Şubat 2013 tarihinde “Göksel Baktagir ve Komşu Grubu Caz Konseri” ile başlayan Merkez faaliyetleri, 12 Mart tarihinde Pablo Held Trio Grubu’nun “Antalya’da Avrupa Caz Esintileri” adı altında diğer bir caz konseriyle devam etti. İzmir Goethe Enstitüsü’nün katkıları ile gerçekleştirilen her iki konser de özellikle üniversite öğrencileri ve personelinin beğenisini bulmuştur. Diğer bir sanatsal etkinlik de edebiyat alanında gerçekleştirilmiştir. 22-24 Mart tarihleri arasında Akdeniz Üniversitesi’nin Adrasan Eğitim Tesisleri’nde gerçekleştirilen etkinlik, katılımcılar için adeta bir edebiyat şöleni niteliğindeydi. Diğer bir kültürel etkinlik ise AKVAM’ın Akdeniz Üniversitesi öğrencileri için düzenlediği “Noel Ziyareti” oldu. Bayram yerinde kurulan standlarda ve çeşitli sivil toplum kuruluş temsilcileri ile görüşmeleri de içeren ve 18 Aralık tarihinde gerçekleştirilen eğitim gezisinde, 20’ye yakın genç katılımcı yerinde incelemelerde bulunmuştur.

Uzun yıllardır Almanya’nın Köln şehrinde yaşayan gazeteci ve belgesel film yönetmeni Osman OKKAN’ın iki dilde hazırladığı “İnsan Manzaraları, Türkiye’den Altı Yazar Portresi” adlı belgesel film dizisi, çoğunluğu Akdeniz Üniversitesi öğrencilerinden oluşan sanatseverlerle buluştu. Onursal Başkanlığını Yaşar KEMAL ve Günter GRASS’ın yaptığı Türk-Alman Kültür Forum’u ve İzmir Goethe Enstitüsü ile ortaklaşa düzenlenen seminer programı, Türkiye’deki altı başarılı edebiyat ustasının kişisel portrelerinden oluştu. Osman OKKAN’ın dünyaca tanınan ve 2012 yılı Kasım ve Aralık aylarında TRT Türk Televizyon Kanalında yapıtlarına yer verilen (http://www.menschenlandschaften-autorenportraits.de/tuerkye/index.html) yazarlar: Nazım Hikmet, Yaşar Kemal, Orhan Pamuk, Elif Şafak, Murathan Mungan ve Aslı Erdoğan’dır.  Akdeniz Avrupa Gençlik Merkezi’nde (Adrasan) gerçekleştirilen semineri, çoğunluğu öğrenciler olmak üzere, öğretim elemanları ve Antalya’dan ilgi duyan yaklaşık 40 katılımcı izledi.

Bir diğer sanat etkinliği ise Türk-Alman Bilimsel İşbirliği Forumu vesilesi ile düzenlenen kültür programı çerçevesinde gerçekleştirilmiştir. “Farklılıkların Yaratıcılığı: AKVAM 10. Yıl Uluslararası Müzik Programı” ICF’in katkılarıyla gerçekleştirilen Programa katılan sanatçıların ilginç bir özelliği de, toplam yedi sanatçıdan beşinin anavatanı dışında yaşıyor ve sanatını yeni ülkesinde icra ediyor olmasıydı. Almanya ve Türkiye’de yaşayan sanatçılardan Dr. Khadija Zeynavlova (Komposizyon) Azerbeycan’dan, Bryn (Sopran) ve Campbell Vertesi (Bariton) çifti ile birlikte Ellen Rabiner (Kontra-Alt) Amerika Birleşik Devletleri’nden ve Fritz Kaas (Piyano) Almanya’dan. “Galadan Galaya”, “Ay Dilber”, “Mursel” gibi parçaların seslendirildiği müzik programında, misafir sanatçılara ev sahipliği yapan Antalya Devlet Opera ve Balesi de Elif Akıncı (Mezzo-Sopran) ve Burak Baydar (Trombon) eşliğinde destek verdi.

 

10. YIL ÖZEL YAYIN ETKİNLİKLERİ

Kuruluşundan beri özel bir öneme sahip kültürel ve çokkültürlülük faaliyetlerinin 10. Yıla özel dizayn edilmesi yanı sıra, bu yıla özel olarak da iki yeni etkinlik geliştirilmiştir. Bunlardan ilki, AB’ye uyum süreci ile ilgili bilgilendirme faaliyetlerini farklı bir boyuta taşımak amacıyla Güz ve Bahar döneminde ayrı ayrı olmak üzere toplam 30 programdan oluşan radyo programları gerçekleştirilmiştir. Avrupa bütünleşmesi ve Türkiye-AB ilişkileri konusunda basında çıkan haberlerden derlenen bültenlerin yanı sıra, her hafta belirlenen özel bir konu ile ilgili röportajlar ve Antalya ve Akdeniz Bölgesi’nde gerçekleştirilen Avrupa çalışmaları ve bu çalışmaları yürüten kurum ve kuruluşları tanıtan programlar büyük ilgi görmüştür. “Akdeniz’de Avrupa’yı Radyoya Taşımak” amacıyla AKVAM’ın bilimsel danışmanlığını üstlendiği ve Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyosu ‘Akdeniz FM’de yayınlanan programlar, İletişim Fakültesi öğrencilerinin yönetmenliği ve sunumu ile gerçekleştirilmiştir.

Diğer bir “10. Yıl” yayını ise AB ve Kamu Yönetimi konusunu ele alıyor. Avrupa Birliği’nin Türkiye’de az bilinen boyutu olan bu konu ile AKVAM, aynı zamanda son yıllarda adeta durma noktasına gelen Türkiye-AB ilişkilerini kamuoyuna hatırlatmak istemiştir. Akdeniz İİBF Dergisi “AB ve Kamu Yönetimi Özel Sayısı” olarak gerçekleştirilen yayında, toplam 14 makale bulunmaktadır. Dergide, birleşik bir devlet olmayı hedefleyen AB’deki bütünleşme çabalarının, Topluluk organlarına, bununla birlikte aday veya üye ülke yönetimlerine etkileri ele alınmıştır. Türkiye’den ve AB ülkelerinden araştırmacıların katıldığı derginin özel sayısında, Türkçe, Almanca, İngilizce ve Fransızca olmak üzere dört dilde makale bulunmaktadır.

 

AVRUPA PROJE GÜNLERİ

AB’ye uyum sürecinin hızla devam ettiği ve kamu kaynaklarının yetersiz kaldığı, hatta giderek azaldığı bir dönemde, AKVAM için özel bir anlam ifade eden 2013 yılı yeni bir etkinliğin başlamasına vesile olmuştur. “AB Yolunda Genç Projeciler”, AKVAM’ın “10. Kuruluş Yılı”na özel geliştirilmiş bir başka etkinlik dizisidir. 5 Aralık 2014 tarihinde düzenlenen konferans ve çalıştaylarla birlikte 13 Aralık tarihinde gerçekleştirilen “Proje Döngüsü Yönetimi Eğitimi” programı ile başlayan etkinlikler, konuya ilgi duyan öğrenci ve akademisyenleri bir araya getirmeyi hedeflemiştir. Akdeniz Üniversitesi Proje Geliştirme Merkezi (APGEM) ile birlikte yürütülen her iki faaliyetin bir diğer amacı da, 2014 yılında “Proje Atölyesi” adı altında kapsamlı bir proje eğitimine dahil edilecek genç projecileri tespit etmekti. Her iki etkinlik çerçevesinde başarılı bulunan toplam 15 genç katılımcı, 2013/2014 Bahar Dönemi’nde düzenlenecek eğitim programları dizisine katılmak üzere seçilmiştir.

 

TÜRK-ALMAN BİLİMSEL İŞBİRLİĞİ

Türkiye-Almanya ilişkilerinin çeşitli etkinliklerle işlenmesi AKVAM’ın 10. Kuruluş yılında özel bir öneme sahipti. Bunda Almanya’nın, Türkiye-AB ilişkilerinde özel bir konuma sahip olması kadar, Türkiye ve Almanya’nın 2014 yılını “Türk-Alman Bilim, Araştırma ve Inovasayon Yılı” ilan etmeleri de etkili olmuştur. AKVAM’ın 2012 yılında Friedrich Ebert Vakfı ile birlikte başlattığı “Türk-Alman Bilimsel İşbirliği Forumu”, 2013 yılında Berlin Alice Salomon Uygulamalı Bilimler Üniversitesi ile sürdürülmüştür. “Türk-Alman Bilimsel İşbirliği Forumu – Toplum, Sağlık ve Eğitimde Araştırma, Öğretim ve İşbirliği” başlığı altında 2-4 Mayıs tarihlerinde Antalya’da üçüncü kez gerçekleştirilmiştir. Almanya Federal Araştırma ve Eğitim Bakanlığı tarafından desteklenen Forum’da sunulan 30’a yakın bildiriyi Türkiye ve Almanya’dan olmak üzere 200’ün üzerinde katılımcı dinlemiştir. 2014 yılının ortak bilim yılı ilan edilmesiyle de ilişkili olarak, konuları ve konuşmacıları itibarıyla geniş kapsamlı oluşturulan Forum, Akdeniz Üniversitesi öğrencileri ve personeli arasında da büyük ilgi bulmuştur. Forum sonuçları “Türkiye ve Almanya: Toplum, Sağlık ve Eğitimde Araştırma, Öğretim ve İşbirliği” adı altında Türkçe ve Almanca olmak üzere iki ayrı ciltte yayınlanmıştır.

“Türk-Alman Bilim Yılı” hazırlıkları da AKVAM’ın 2013 yılı faaliyetleri arasında yer bulmuştur. 10 Ekim 2013 tarihinde gerçekleştirilen “Türk-Alman Bilim Yılı Tanıtım Toplantısı” ve 21 Kasım tarihinde gerçekleştirilen “Türk-Alman Bilim Yılı Proje Fırsatları Toplantısı” ile program, Akdeniz Üniversitesi birimlerine tanıtılmıştır. Çeşitli birimlerin yaptığı başarılı başvurularla Akdeniz Üniversitesi toplam 5 proje ile Türk-Alman Bilim Yılı etkinliklerine proje yürütücüsü veya proje ortağı olarak katılmaya hak kazanmıştır.

 

AB SÜRECİNDE TÜRKİYE

AB bütünleşme sürecinin farklı boyutlarını irdeleyen birçok etkinliğin yanı sıra, AKVAM kuruluşunun 10. yılı olan 2013’ün “Avrupa Günü” faaliyetlerini, yoğunlukla Türkiye’de üniversitelerin AB’ye uyum sürecine katkılarına ayırdı. 9 Mayıs akşamı geçen dönem Avrupa Parlamentosu Hollanda Milletvekili Jost Lagendijk’ın katılımıyla Antalya’da bulunan yabancı ülke temsilcilerine verilen resepsiyonla başlayan etkinlikler, 10 Mayıs’ta Lagendijk’ın “Dünden Yarına Avrupa’da Türkiye” başlıklı konferansla devam etti. 2009 yılına kadar Avrupa Parlamenteri olarak görev yapan Lagendijk, uzun yıllar Türkiye Raportörlüğü görevini de yürüttü. Türkiye’ye adaylık statüsünün tanınmasından üyelik müzakerelerine uzanan yıllarda Türkiye-Avrupa ilişkilerine refakat eden Hollandalı milletvekili, Brüksel ve Lüksemburg’taki Türkiye tartışmalarından kesitler sunarak, üyelik perspektiflerini değerlendirdi.

AKVAM’ın “Avrupa Günü” vesilesiyle düzenlediği bir diğer etkinlik “AB’yi Beklerken: Uyum Sürecinde Üniversiteler – Stratejiler, Yöntemler ve Uygulamalar” başlığı altında bir panel oldu. Farklı üniversitelerden uzmanların katıldığı programda, Toplulukla son yıllarda yürütülen ilişkiler ele alındı. Birer bilim yuvası ve bilgi üretim merkezi konumundaki üniversitelerin uyum sürecine verdiği katkıları konu alan oturumda, Anadolu Üniversitesi, Ankara Üniversitesi ve Galatasaray Üniversitesi gibi, bu sürece verdikleri yoğun katkılarla tanınan üniversite temsilcileri katıldı. Özellikle akademik kuruluşların bulundukları kentlerde ve bölgelerde bu sürece nasıl katkılar verildiğini, Avrupa çalışmalarını yürütmek üzere nasıl bir örgütlenmeye gittiklerini masaya yatıran konuşmacılar bu panelde, Akdeniz Üniversitesi öğrencilerinin de yoğun ilgisini bulmuştur.

2013 yılında farklı kategorilerde yaklaşık 20 etkinliğe imza atan AKVAM, kuruluşunun 10. Yılı olması nedeniyle çalışmalarını kapsamlı bir değerlendirmeye tabi tutmuştur. Farklı etkinlikler ve projeler çerçevesinde AKVAM’a katkı veren genç katılımcılarla yapılan değerlendirmelerde, faaliyetlerin Akdeniz Üniversitesi’nde ve Antalya’da AB konusunda önemli konularda aydınlatma işlevi yaptığı tespit edilmiştir. Düzenlediği kültürel faaliyetler, işlediği konular ve destek aldığı uluslararası işbirliği ağının AKVAM’ın faaliyetlerine önemli katkılar sunduğu görülmüştür. Gelecekte üniversite birimlerine katkıların yoğunlaştırılması yoluyla, AKVAM’ın Avrupa çalışmalarının yeni bir derinlik kazanması hedeflenmektedir.

Eklenme tarihi :29.08.2023 16:09:27
Son güncelleme : 29.08.2023 16:09:27