2015

Küreselleşme, Uluslararası Göç ve İslamofobi

Bütünleşen Avrupa’da Farklılıkların Korunması İçin Politikalar ve Uygulamalar

II. Dünya Savaşı sonrası dönemde böyle büyük bir savaşın bir kez daha yaşanmaması için, siyasi küreselleşme ivme kazanmıştır. Bunun sonucu olan uluslararası göçlerle birlikte farklı din ve kültürlerden insanların birarada yaşamı sık rastlanılan bir olguya dönüşmüştür. Ancak çokkültürlü yaşam için farklılıklara saygı, barış ve hoşgörü pratiği beklenen düzeyde sağlanamamıştır. Özellikle Avrupa’da son yıllarda ırkçılık ve İslamofobi farklılıkların dışlanmasında önemli bir problem olarak karşımıza çıkmaya başlamıştır. Avrupa Birliği Araştırma ve Uygulama Merkezi (AKVAM) ve İktisadi İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) olarak konuya dikkat çekmek, Avrupa’dan ve Türkiye’den araştırmacılarla konunun farklı boyutlarını tartışmak üzere bir panel düzenliyoruz.

Panel ilgi duyan herkesin katılımına açıktır.

Tarih: 21 Nisan 2015

Saat: 15.00

Yer: İİBF, Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu Konferans Salonu, Akdeniz Üniversitesi/Antalya

Afiş-5_page-0001.jpg

Davetiye_page-0001.jpg

Basın-Daveti_page-0001.jpg

Basın Bülteni

01_-_ANTALYA-150x150.jpg 01_-_D1-150x150.jpg  01_-_M1-2-150x150.jpg  02_-_H1-150x150.jpg  02_-_H2-150x150.jpg  02_-_L1-150x150 copy.jpg

 

03_-_L1-150x150.jpg 03_-_Y1-150x150.jpg  04_-_ANTALYA_EKSPRES-150x150.jpg  04_-_H1-150x150.jpg  05_-_A2-150x150.jpg  05_-_ANTALYA-150x150.jpg

 08_-_T1-150x150.jpg 

Üyelik Yolunda Ab Kamuoyunun Türkiye’ye Bakışı Nasıl?

AVRUPA BİRLİĞİ VE TÜRKİYE’DE DEĞİŞEN ALGILAR AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ’NDE TARTIŞILACAK

Akdeniz Üniversitesi’ne bağlı Avrupa Birliği Araştırma ve Uygulama Merkezi (AKVAM) ve Avrupa Birliği Küresel Araştırmalar Derneği (ABKAD) Türkiye’nin AB üyelik sürecinde son dönemlerde AB kamuoyunun Türkiye’ye bakışını ve Türk insanının AB üyelik sürecindeki tutum-kanaatlerindeki değişkenliklere dikkat çekmek için 9 Ekim’de panel düzenleyecek.

Sadece Türkiye’nin ve Türk insanının değil, özellikle AB kamuoyunun son dönemlerdeki sıcak gündem konusu olan AB üyelik sürecinde Türk halkının konuya bakışı Akdeniz Üniversitesi’nin ev sahipliğindeki panelde tüm yönleriyle ele alınacak.

AKVAM’DAN YİNE BİR ÖNEMLİ PANEL DAHA
Akdeniz Üniversitesi bünyesinde 2003 yılında kurulan, AB üzerine birçok eğitim ve araştırmaya imza atan Avrupa Birliği Araştırma ve Uygulama Merkezi (AKVAM); bu kez Ankara’da faaliyetlerini sürdüren Avrupa Birliği Küresel Araştırmalar Derneği ( ABKAD) ile birlikte yine gündem yaratacak bir panele imza atacak. Konferans 9 Ekim 2015 tarihinde Üniversite’nin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu Konferans Salonu’nda yapılacak. Ankara, İstanbul ve İzmir’den akademisyenlerin katılacağı panelde, İktisadi ve Kalkınma Vakfı’nın (İKV) Türkiye’de en son yaptığı araştırmanın sonuçları da tanıtılacak. Toplantıda, AB’ye üyelik sürecinde Türk halkının değişen tutumları ile ilgili önemli bilgiler paylaşılacak. Konuya ilgi duyan herkese açık olan panelin açılışını, programı düzenleyen kuruluşlar olan ABKAD Genel Sekreteri, Derya Sevinç ve AKVAM Müdürü Prof. Dr. Erol Esen yapacak.

AB’nin imajı, kamuoyu algısı ve Türkiye’ye Bakış Panelde Tartışılacak…
‘Üyelik Sürecinde Avrupa Birliği ve Türkiye’de Değişen Algılar’ konulu panelde, bütünleşen Avrupa’da üretilen politikalar ve uygulamaların üyelik sürecindeki Türkiye’ye olan yansımaları ve Türkiye’nin son yıllarda ürettiği ve uyguladığı politikalar ele alınacak. Oturum başkanlığını TOBB Ekonomi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Tuğrul ARAT’ın yapacağı panel konuları şöyle: AB Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Burak ERDENİR’in sunacağı ‘Türkiye-Avrupa Birliği İlişkilerinde İmaj Sorunu’; İzmir Ekonomi Üniversitesi öğretim üyesi Dç. Dr. Çiğdem KENTMEN’in sunacağı ‘AB Kamuoyunun Türkiye’ye Bakışı’; İKV Genel Sekreteri Doç. Dr. Çiğdem NAS’ın sunacağı ‘Türkiye Kamuoyunda AB Desteği ve AB Algısı’ ve son olarak Akdeniz Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayşad GÜDEKLİ’nin sunacağı ‘Alman Basınında Türkiye İmajı ve Türkiye’nin AB Üyeliği Sürecine Etkileri’.

Panelin önemine vurgu yapan AKVAM Müdürü Prof. Dr. Erol ESEN, özelikle son dönemlerde Türk politikasındaki uygulamaların AB cephesinden ve AB kamuoyundan iyi analiz edilmesini gerektiğini belirtti. Prof. Dr. ESEN, panellerinin amacını şu sözlerle açıkladı: “AB, Türkiye’nin katılımı için politika ürettiği hükümetler üstü bir olgu. Bunun bir devlet politikası olduğunu biliyoruz. Ancak çok etraflı kriterlere ve dinamiklere bağlı olan bu süreçte son yıllarda AB gözünden nasıl algılandığımız çok önemli. Bu nedenle ABKAD ile birlikte her geçen gün sıcaklığını koruyan bu konuyu biz de AKVAM olarak irdelemek ve tartışmak için böyle bir panel yapmaya karar verdik. Panelimiz konuya ilgi duyan tüm katılımcılara açıktır, herkesi bu önemli paneli takip etmeye davet ediyoruz.”
Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden akademisyenleri Antalya’da buluşturacak olan bu etkinlik, hem Avrupa Birliği ve Türkiye arasındaki güncel ilişkilere ve gelişmelere ışık tutacak, hem de imaj ve algı üzerine akademik çerçeve sağlayarak karar alıcılara yol gösterecek.

Program

El-İlanı-214x300.jpg

Detaylı Bilgi İçin:
AKVAM Proje Sorumlusu: Meral AKSU
AKVAM Tel: 0242 3106415
meralaksu@akdeniz.edu.tr
Tarih: 9 Ekim 2015
Saat: 14.00-16:30
Yer: İİBF, Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu Konferans Salonu, Akdeniz Üniversitesi/Antalya

Etkinlikten Kareler..

2...jpg 3...jpg  4...jpg  5...jpg  6...jpg  7...jpg

8...jpg 9...jpg  10...jpg  11...jpg  13...jpg  14...jpg

15...jpg 16...jpg  17...jpg

Türk-Alman Kreşlerine Öğretmen Yetiştirmeye Yönelik Müfredat Hazırlıkları

Bir Çocuk İki Dil

“Bir Çocuk- İki Dil” adlı projemizin ilk etkinliği olarak yaptığımız bu çalıştayda “Türk-Alman Kreşlerine Öğretmen Yetiştirmeye Yönelik Müfredat Hazırlıkları”‘na başlıyoruz. 11-12 Kasım 2015 tarihlerinde Antalya ASKA otelde düzenleyeceğimiz bu uluslararası çalıştayımıza Almanya’nın yanısıra, diğer Avrupa ülkelerinden ve yurtiçinden birçok uzman ve sektör çalışanının katılımı olacaktır.

AKVAM olarak 2014 yılı Ağustos ayında bu konudaki ilk projeyi başlatmıştık. Başbakanlık Yurt Dışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı(YTB)’nın desteğiyle yürütülen “Almanya’da İki Dillli Eğitim” başlıklı proje çerçevesinde kapsamlı bir alan araştırması gerçekleştirilmiştir. Berlin ve Antalya’ da düzenlenen toplam üç çalıştayda sonuçları değerlendiren AKVAM, iki dilli okul öncesi öğretmenliği programına ilişkin bir müfredat taslağı oluşturmuştur.

Symposium

Die Didaktik der bilingualen Vorschulerziehung und ihre Materialien

Die KITA „dOSTluk – Freundschaft“ in Frankfurt am Main

Erken Çocukluk Döneminde Çokdilli Eğitim ve Türk Kökenli Göçmen Çocukların Durumu: Hollanda Örneği

Prof. Dr. Havva ENGIN, Pädagogische Hochschule Heidelberg

Prof. Dr. Mehmet Ali AKINCI Université de Rouen, France

Prof. Dr. Ural Manço

Prof. Dr. Jochen Rehbein

Doç. Dr. Seyfi Özgüzel

Doç. Dr. Mehmet Canbulat

Dr. Reyhan Kuyumcu

Dr. Jennifer Hartog

Yeni Türk Diaspora Politikası ve Çift Dillilik –DR.YAŞAR AYDIN

Nihal Durmuş Chancen und Herausforderungen durch Mehrsprachigkeit Transmigranten

Avrupa Birliği Eğitimi – Eğitimde Avrupa Birliği

AKVAM, Avrupa Birliğine Yönelik Önemli bir Çalıştaya Daha İmza Attı

ÖĞRETMENLER AB EĞİTİMİNE HAZIRLANDI

Akdeniz Üniversitesi AB Araşt. ve Uygul. Merkezi ve İstanbul Bilgi Üniversitesi AB Enstitüsü tarafından ÖRAV (Öğretmen Akademisi Vakfı) işbirliği ile düzenlenen “Avrupa Birliği Eğitimi – Eğitimde Avrupa Birliği” Çalıştayı Antalya’da gerçekleşti.  

 

Türkiye’nin AB sürecine entegrasyonunun sorunsuz olması adına Akdeniz Üniversitesi bünyesinde faaliyetlerini sürdüren ve şimdiye kadar pek çok önemli panel, sempozyum ve etkinliğe imza atan Akdeniz Üniversitesi Avrupa Birliği Araştırma ve Uygulama Merkezi ( AKVAM); bu süreçte öğretmenlerin mesleki gelişimine yönelik önemli bir çalıştaya daha imza attı.

Öğretmelere Üniversite Öncesi Okulda AB Eğitimi Verildi… 

Akdeniz Üniversitesi Avrupa Birliği Araştırma ve Uygulama Merkezi 2015 yılı ‘Avrupa Günü’ etkinlikleri kapsamında Antalya İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı çalışan, çeşitli okullardan değişik profillerde 30öğretmenin katılımıyla bir çalıştay gerçekleştirdi. 13 Mayıs’ta gerçekeleşen çalıştayda; İstanbul Bilgi Üniversitesi AB Enstitüsü  ve Öğretmen Akademisi Vakfı’nın (ÖRAV) yürüttüğü “Okulda Avrupa Değerleri” projesi kapsamında geliştirilen  pedagojik metodoloji ve eğitim araçları  tanıtıldı

Öğretmen eğitimi şeklinde gerçekleşen çalıştayda başta “Üniversite öncesi Okulda Avrupa Birliği Eğitimi” olmak üzere süreçte eğitimin önemi ve yapılması gerekenler konusunda önemli bilgilendirmeler yapıldı. AKVAM Müdürü Prof. Dr. Erol ESEN’in açılış konuşmasıyla başlayan program, Bilgi Üniversitesi AB Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ayhan KAYA’nın AB ortak değerleri hakkında yaptığı sunumla devam etti. ÖRAV eğitim direktörü Esra SAVAŞAN’ın da söz aldığı etkinlikte; öğretmenlerle 2 oturumda tamamlanan  “Etiketsiz Eğitim” çalışması da yapıldı. Drama tekniklerinin kullanıldığı ve interaktif olarak sürdürülen çalışmada etiketsiz eğitim, hak temelli yaklaşım ve demokratik katılım konularında farkındalık yaratma hedeflendi.

Çalıştaydan ve verilen eğitimden son derece memnun kalan öğretmelere aynı gün “Avrupa Birliği Eğitimi – Eğitimde Avrupa Birliği” konulu panel  de düzenlendi.  AKVAM Müdürü Prof. Dr. Erol ESEN’in oturum başkanlığını yaptığı Panel’e, MEB Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü  İzleme ve Değerlendirme Daire Başkanı Halil Serkan Körezlioğlu, Avrupa Birliği Bakanlığı Antalya Temsilcisi Selman Çetin, Bilgi Üniversitesi AB Enstitüsü Müdürü prof. Dr. Ayhan KAYA ve ÖRAV eğitim direktörü Esra Savaşan katıldı.

Gönlündeki Gelecek İçin Gönüllü Ol – Gençler Sivil Toplumla El Ele

AKVAM yeni bir etkinlik dizisine başlıyor.

AKVAM ve Uluslararası Siyaset ve Diplomasi topluluğunun ortak programı olan etkinlik 20 Kasım 2015 tarihinde gerçekleştirilecektir. Üniversite öğrencilerinin sivil toplım çalışmalarına katılımını ve STK’larda gönüllü olarak çalışmalarını teşvik etmek amacıyla yapacağımız “Gönlündeki Gelecek İçin Gönüllü Ol- Gençler Sivil Toplumla El Ele” adlı etkinliğimiz ile gençleri sivil toplum hakkında bilgilendirmeyi amaçlamaktayız.
Programımızın konukları Oy ve Ötesi ile AKUT. Dernek temsilcileri ve Nasuh Mahruki’nin de katılması beklenen etkinlik katılımcılarla etkileşimli bir şekilde gerçekleştirilecektir.
Avrupa Gönüllü Hizmetleri (EVS) uzmanı Katka Gabıvoka, EVS programı hakkında gençleri bilgilendirecek ve öğrencilere yurtdışına çıkma olanaklarını anlatacaktır.
AKVAM müdürü Prof. Dr. Erol ESEN, projenin amacının gençleri demokrasinin en önemli unsurlarından olan STK’larla buluşturmak ve onlara katkı vermek olduğunu belirtti.

20-kasım-2015-212x300.jpg

“Sivil Toplumla El Ele” Projesi Komşu Ziyaretinde

AKVAM Proje Öğrencileri Teknokenti Ziyaret Ediyor

21.12.2015

 

Öğretim Yılı başında start alan “Gönlündeki Gelecek için Gönüllü Ol” Projesi ilk kurum ziyaretini yarın gerçekleştiriyor. 20 Kasım 2015 tarihinde Sağlık, Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı Konferans Salonunda sivil toplum gönüllüsü gençlerle yapılan ilk buluşmada kabul edilen çeşitli etkinlikler başlıyor. Teknokent Müdür Yardımcısı ve Girişimcilik ve İşgeliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi (AKGİM) Müdürü Öğr. Gör. Kenan Yüce’nin davetlisi olarak 22 Aralık’ta Teknokent alanında buluşacak öğrenciler, yöneticilerle öğlen yemeği yiyecek. Buluşma, tüm öğretim yılı boyunca sürmesi planlanan “Gençler Sivil Toplumla El Ele Projesi” çerçevesinde planlanan kurum ziyaretlerinin ilkini oluşturuyor. AKVAM Müdürü Prof. Dr. Erol Esen’in “Komşu Ziyareti” dediği buluşmada, Teknokent yöneticilerinden çalışmaları ile ilgili bilgi alacaklarını söyledi. Aralarında Erasmus öğrencileri de olmak üzere toplam 15 öğrencinin katılacağı yemeğin arkasından Teknokent çatısı altında faaliyet gösteren bazı şirketler de ziyaret edilerek kuruluş ve çalışmaları hakkında yetkililerden bilgi alınacak.

 

Girişimci bir bakış ile hızlı ve etkili karar yöntemlerinin sivil toplum için de önemli olduğunu vurgulayan AKVAM Müdürü Prof. Dr. Erol Esen, üniversite kampüsü içinde bulunan Teknokent ziyaretini aktif, etkin ve verimli olmak isteyen gençler için önemli bir fırsat olduğunu dile getirdi. Şirketlerin de sivil toplum kuruluşları gibi kurulan, hedeflerine yönelik faaliyetler yürüten ve topluma katkı veren kuruluşlar olduğunu hatırlatan Prof. Esen, gençlere bu fırsatı verdiği için AKGİM Müdürü ve Teknokent yetklisi Öğr. Gör. Kenan Yüce’ye teşekkür ettiğini söyledi.

 

AKVAM’ın gençlerle planladığı sivil toplum çalışmaları bununla sınırlı değil. İlk günden itibaren projeye katılan öğrencileri 29 Aralık tarihinde yeni bir etkinlik bekliyor. Antalya Valiliği AB ve Dışilişkiler Bürosu (CEUPA) ile işbirliği içinde düzenlenen bir günlük proje döngüsü eğitimi, AKVAM’ın “Gençler Sivil Toplumla El Ele” Projesinin bir başka aşamasını oluşturuyor. Tam gün planlanan eğitime Antalyalı sivil toplum örgütlerinde çalışan yönetici ve proje uzmanları da katılıyor. Sivil Toplum Gönüllüleri yanısıra, proje yazımına ilgi duyan gençlere de programı açtıklarını söyleyen AKVAM Müdürü Prof. Dr. Erol Esen, bunun için zaman ayırmak isteyen öğrencileri 29 Aralık’ta İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nin Konferans Salonunda yapılacak proje eğitimine davet etti.

01-AKDENİZDE-YENİ-YÜZYIL-152x300.jpg

AB Hibelerine Proje Yazma Eğitimi

“Gönlündeki Proje İçin Gönüllü Ol” etkinliği ile başlayan etkinlik dizisinde sıra “AB Hibelerine Proje Yazma Eğitimi” etkinliğine geldi.

AKVAM proje öğrencileri ve STK temsilcilerinin bir araya geldiği etkinlik kapsamında öğrenciler AB projeleri hakkında çeşitli bilgiler aldılar. Antalya Valiliği Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Bürosu(CEUPA) uzmanları tarafından STK temsilcileri ve gençlere Proje Hazırlama ve Proje Yönetimi Eğitimi verildi.

AKVAM Müdürü Prof. Dr. Erol ESEN’in açılış konuşması ile başlayan etkinlik CEUPA AB Projeleri Koordinatörü Baki KARAÇAY’IN sunumu ile devam etti. Eğitimin ardından proje yazma simülasyonu gerçekleştirildi ve 100 katılımcıya katılım belgeleri takdim edildi.

01_-_A1-2-150x150.jpg 01_-_H1-150x150.jpg  02_-_A1-1-150x150.jpg  03_-_A1-1-150x150.jpg  07_-_L1-150x150.jpg

Eklenme tarihi :28.08.2023 15:52:57
Son güncelleme : 28.08.2023 17:19:20