2013

Akdeniz İİBF Dergisi “AB ve Kamu Yönetimi” Özel Sayısı Yayınlandı

Akdeniz Üniversitesi AB Merkezi 10. Yılı Faaliyetleri Sürüyor

Kuruluşunun 10. yılı vesilesiyle AKVAM bu yıl ilk yayınını AB ve Kamu Yönetimi konusuna ayırdı. Avrupa Birliği’nin (AB) Türkiye’de az bilinen bir boyutu olan bu konuyla Akdeniz Üniversitesi AB Merkezi aynı zamanda, son yıllarda durma noktasına gelen Türkiye-AB ilişkilerini kamuoyuna hatırlatmak istiyor.

Akdeniz İİBF Dergisi “AB ve Kamu Yönetimi” Özel Sayısı olarak gerçekleştirilen yayında, toplam 14 makale bulunmaktadır. Dergide, birleşik bir devlet olmayı hedefleyen AB’deki bütünleşme çabalarının Topluluk organlarına, bununla birlikte aday veya üye ülke yönetimlerine etkileri ele alınıyor. Türkiye’den ve AB ülkelerinden araştırmacıların katkı verdiği dergi özel sayısında, Türkçe, Almanca, İngilizce ve Fransızca olmak üzere dört dilde makale bulunmaktadır.

AKVAM’ın 10. Yıl heyecanına ortak olarak özel sayı çıkarma fırsatı tanıyan Akdeniz İİBF Dergisi sorumlularına teşekkür eden Merkez Müdürü Doç. Dr. Erol Esen, derginin ilgi duyan AB uzman ve akademisyenlere ücretsiz olarak gönderildiğini duyurdu.

Dergi Kapağı

Avrupa Bütünleşmesi ve Kamu Yönetimi üzerine Özel Sayı

Makale Çağrısı

İlgi duyan araştırmacı ve akademisyenleri, Avrupa bütünleşmesi ve kamu yönetimi üzerine birlikte tartışmaya davet ediyoruz.

Akdeniz Üniversitesi Avrupa Birliği Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin (AKVAM) 10. Kuruluş Yıldönümü nedeniyle İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Akdeniz IIBF Dergisi (http://iibf.akdeniz.edu.tr/fakulte-dergisi) Özel Sayısı’nın çıkartılması planlanmaktadır. Sözü geçen alan dergisi, bilimsel çevrelerde yüksek prestije sahiptir. Dergi, uluslararası Hakem Kurulu Sürecine tabidir ve IBSS, EBSCO, EconLit gibi uluslararası Indexler tarafından taranmaktadır.

Yukarıda sözü geçen Özel Sayı’nın konusu, „Avrupa Bütünleşmesi ve Kamu Yönetimi“dir. Dergide örneğin aşağıdaki ve benzer konular işlenebilir:

  1. Aday ülkelerin ulusal kamu yönetimleri, AB’ye katılım sürecinde nasıl bir değişime uğramaktadırlar?
  2. AB’ye katılım sürecini desteklemeye yönelik yerel, bölgesel ve ulusal düzeyde oluşturulan ne tür örgütlenme modelleri ve kurumlar bulunmaktadır?
  3. AB’ye katılımından sonra üye ülkelerin kamu yönetimleri alanında ne gibi değişimler gözlenmektedir?
  4. Sorunsuz bir genişleme, derinleşme veya başarılı bir kriz yönetimini sağlamak açısından AB’nin kamu yönetimini nasıl bir gelecek beklemektedir?

İstenen makalelerin 2013 Şubat ayının sonuna kadar teslim edilmesi gerekmektedir.

2013 Mayıs ayında tamamlanması planlanan Akdeniz İİBF Dergisi Özel Sayısı makaleleri dört dilde yazılabilir: Türkçe, İngilizce, Almanca ve Fransızca.

Yayın yapmayı planlamanız durumunda mail yoluyla bizi bilgilendirmenizi rica ediyoruz.

Sorularınız olması durumunda telefonla veya mail yoluyla bize ulaşabilirsiniz.

Makale Çağrısı/Call For Papers/Aufruf/Appel

Akdeniz Üniversitesindeki Türk-Alman Buluşması Kitaplaştı

Akdeniz Üniversitesindeki Türk-Alman Buluşması Kitaplaştı

AKVAM’ın yayınladığı kitap iki ülke arasındaki bilimsel işbirliğinde yeni fırsatları anlatıyor

Akdeniz Üniversitesi Avrupa Birliği Araştırma ve Uygulama Merkezi (AKVAM) ve Friedrich Ebert Stiftung Derneği’nin 2012 yılında düzenledikleri “Türk-Alman Bilimsel İşbirliği Forumu”nun sonuçları yayımlandı. 15-17 Mart 2012 tarihleri arasında Akdeniz Üniversitesi’nde gerçekleştirilen Almanya ve Türkiye’den olmak üzere yaklaşık 250 akademisyen, araştırmacı, göç ve uyum uzmanları, siyasiler ve girişimcilerin katıldığı yarım asrı geçen göç ve uyum çabalarının ışığında bilimsel işbirliğini geliştirmeyi hedefleyen Türk-Alman buluşması, kitaplaştırıldı.

Türk-Alman Bilimsel İşbirliği Forumu’nun sonuçlarını “Türk-Alman Bilimsel İşbirliğinin Güncel Konuları” adıyla yayımlanan kitap toplam 370 sayfadan oluşuyor. Almanya’dan ve Türkiye’den katkı veren bilim insanı ve uzmanın yazdığı 24 bölümden oluşan kitapta “Misafir İşçilikten Göçmenliğe” başlıklı ilk kısımdan başka, ikili işbirliğinin güncel çerçevesini tanımlayan ikinci ve Türk-Alman bilimsel işbirliği türleri ve bu işbirliğini desteklemeye yönelik programları tanıtan olmak üzere üç kısmı kapsamaktadır.

Kitabın editörlüğünü AKVAM Müdürü ve Doç. Dr. Erol Esen ve Trakya Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Burak Gümüş yapmıştır. AKVAM Müdürü Esen kitapla ilgili olarak “Türk-Alman işbirliğinin önemli ölçüde kurumsallaştığını ve Avrupa Programlarının da katkılarıyla bir o kadar da uluslararalılaştırdığını gözler önüne sermiştir.” ifadelerine yer vermiştir.

Avrupa Merkezi’nin 10. Kuruluş yıl dönümüne rastlayan 2013 yılında yapılacak etkinlikler arasında Türk-Alman Bilimsel İşbirliği Forumu da yer alacak. 2-4 Mayıs 2013 tarihleri arasında ikinci kez düzenlenmesi planlanan Forum, bu yıl AKVAM ve Berlin’deki Alice Salomon Yüksek Okulu’nun ortaklığında gerçekleştirilecektir.

Forumla ilgili daha fazla bilgi için: http://akvam.akdeniz.edu.tr/tr adresinden iletişime geçebilirsiniz.

Forum Sonuçlarının yayımlandığı kitap, isteyenlere ücretsiz olarak gönderilmektedir. Makaleler hem Almanca hem Türkçe olarak kitapta yer olmaktadır.

Türk-Alman Bilimsel İşbirliği Forumu / Deutsch-Türkisches Wissenschaftsforum

Akdeniz Üniversitesi Avrupa Birliği Araştırma ve Uygulama Merkezi (AKVAM), Berlin Alice Salomon Yüksek Okulu (ASH) ile 02 – 04 Mayıs 2013 tarihleri arasında Antalya’da “Türk – Alman Bilimsel İşbirliği Forumu”nun ikincisini düzenledi. Forumda tartışma panelleri ve sunumlar çerçevesinde Almanya ve Türkiye arasındaki bilimsel işbirliğinin güncel konuları ele alındı.

II. Türk-Alman Bilimsel İşbirliği Forumu

Toplum, Sağlık ve Eğitim

2-4 Mayıs 2013, Antalya

Akdeniz Üniversitesi AB Araştırma ve Uygulama Merkezi (AKVAM) ve Berlin Alice Salomon Yüksekokulu Ortak Programı

Türk-Alman işbirliği uzun bir geleneğe sahiptir. Ancak bilimsel işbirliğinde durum nedir? Bunun için günümüzde hangi koşullar geçerlidir? Bilimsel işbirliği alanında ikili ve Avrupa düzeyinde ne tür uygulamalar ve destekleme programları bulunmaktadır? Potansiyel Türk ve Alman bilimsel işbirliği ortakları hangi ortak proje ve deneyimler veya hangi bilgi ve kurumsal tecrübelerden yararlanabilirler? Akdeniz Üniversitesi AB Araştırma ve Uygulama Merkezi (AKVAM) ve Berlin Alice Salomon Yüksekokulu’nun 2-4 Mayıs 2013 tarihleri arasında Antalya’da ortaklaşa düzenledikleri bir programla, bu ve benzer sorulara cevap arıyor:

Forum Akdeniz Üniversitesi Kampüsünde gerçekleştirilmektedir. Programa katılım ücretsizdir ve tüm katılımcılara açıktır. Toplantı dili Türkçe ve Almancadır.

Forum Deutsch-Türkischer Wissenschaftskooperation

II. Forum Türkisch-Deutscher Wissenschaftskooperation

Gesellschaft, Gesundheit und Bildung

2.-4. Mai 2013, Antalya

Eine Gemeinsame Veranstaltung des Zentrum für Europäische Studien (AKVAM) und der Alice Salomon Hochschule (ASH) Berlin

Die deutsch-türkische Zusammenarbeit hat bereits eine lange Tradition. Aber wie steht es mit der Wissenschaftskooperation? Welche Rahmenbedingungen gelten gegenwärtig hierzu? Welche Form von Praktiken und Förderprogrammen gibt es im Bereich der Wissenschaftskooperation auf bilateraler und europäischer Ebene? Auf welche gemeinsamen Projekte und Erfahrungen sowie Erkenntnisse bzw. institutionelle Erfahrungen können potentielle deutsch-türkische Wissenschaftspartner zurückgreifen? Das Zentrum für Europäische Studien an der Akdeniz Universität (AKVAM) und die Alice Salomon Hochschule Berlin suchen durch folgende Veranstaltung vom 2.-4. Mai2013 inAntalya Antworten auf diese und weitere Fragen:

Das Forum findet auf dem Campus der Akdeniz Universität statt. Die Teilnahme an der Veranstaltung ist frei und offen für jede/n. Veranstaltungssprachen sind Deutsch und Türkisch.

AKVAM 10. Yıl Uluslararası Müzik Konseri

Akdeniz Üniversitesi ve ICF Airports Sanat Severleri Buluşturuyor

Akdeniz Üniversitesi Avrupa Birliği Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin (AKVAM) 10. Kuruluş Yılı etkinlikleri çerçevesinde “Farklılıkların Yaratıcılığı” konulu uluslararası Müzik Programı düzenleniyor. ICF Airports Türk-Alman kuruluşunun desteleriyle gerçekleştirilen programa Almanya ve Türkiye’de yaşayan farklı ülkelerden sanatçılar ve Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Çok Sesli Korosu katılıyor.

Basın Bülteni

Afiş

Davet

El ilanı

Akdeniz’de Avrupa Radyoya Taşınıyor

Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi bünyesinde 91.3 frekansındaki Üniversite FM’de her Perşembe saat 17:00’da “Akdeniz’de Avrupa” programında Antalyalı dinleyicilerle birlikte olacak. Programın yapımcılığını ve sunuculuğunu İletişim Fakültesi öğrencisi Mühübe Demirbaş üstleniyor. AKVAM Müdürü Doç. Dr. Erol Esen programın bilimsel danışmanlığını yapıyor.

“Akdeniz’de Avrupa” ismiyle yayınlanacak programın bir haftasında Türkiye gündeminde öne çıkan Avrupa bütünleşmesi ve Türkiye AB ilişkileri üzerine haberlerden derlenen özetlere yer verilecek. Hemen ardından AKVAM Müdür’ü Doç. Dr. Erol Esen haftanın güncel konusu hakkında bilgilendirme yapacak. 28 Şubat’ta ilk kez yayınlanacak haber programının seçilen konusu: “Şangay mı AB’mi?”

Onu takip eden haftada ise “Akdeniz’de Avrupa” programı ekibi sözü Antalya ve Akdeniz Bölgesi’nde Avrupa çalışmaları yapan kurumlara verecek. Kurum temsilcileri programa katılarak, hem faaliyetlerini hem de kendi kurumlarını tanıtacak.

Ayrıca AKVAM Müdürü Doç. Dr. Erol Esen radyo programı çalışması kapsamında Avrupa Birliği projeleri yürüten tüm kurumlara faaliyetlerini aktarmak için programa katılma çağrısında bulunuyor.

Program Takvimi

İnsan Manzaraları- Türkiye’den Altı Yazar Portresi

 

AKVAM ve Goethe Enstitüsü’nün Avrupa’da Türk Edebiyatı Ortak Semineri

Uzun yıllardır Almanya’nın Köln şehrinde yaşayan gazeteci ve belgesel yönetmeni Osman OKKAN’ın iki dilde hazırladığı “İnsan Manzaraları, Türkiye’den Altı Yazar Portresi” adlı belgesel film dizisi, bir hafta sonu semineri olarak Akdeniz Üniversitesi’ne geliyor!

Akdeniz Üniversitesi Avrupa Birliği Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin (AKVAM) daveti ile Onursal Başkanlığını Yaşar KEMAL ve Günter GRASS’ın yaptığı Türk-Alman Kültür Forum’u ve Goethe Enstitüsü ile ortaklaşa düzenlenen seminer programı, Türkiye’deki altı başarılı edebiyat ustasının kişisel portrelerinden oluşuyor. Osman OKKAN’ın konu aldığı Avrupa ve Dünyaca tanınan ve 2012 yılı Kasım ve Aralık aylarında TRT Türk Televizyonu’na da dizi olan (http://www.menschenlandschaften-autorenportraits.de/tuerkye/index.html) yazarlar:

Nazım HİKMET,

Yaşar KEMAL,

Orhan PAMUK,

Elif ŞAFAK,

Murathan MUNGAN,

Aslı ERDOĞAN

Altı bölümden oluşan televizyon dizisi ilk defa 2010 Aralık ayında Avrupa Kültür Televizyonu ARTE ve Alman Westdeutscher Rundfunk’da (WDR) yayınlandı. Dizi, daha sonra geliştirilerek ve bu yazarlar hakkında tanınmış eleştirmenlerin Almanca ve Türkçe denemelerini de içeren birer kitapçıkla birlikte DVD şeklinde yayınlandı.

Osman OKKAN, 2011 yılı bahar döneminden beri Duisburg-Essen Üniversitesi’nde “İnsan Manzaraları – Türkiye’den Altı Yazar Portresi” film dizisi konusunu çeşitli bölümlere devam eden öğrencilere de bir seminer kapsamında sunuyor. Yazar Portreleri, basta Köln, Tübingen ve Giessen Üniversiteleri olmak üzere New York ve Amerika’da bircok üniversite ve yüksek okulda ele alınıyor; Avrupa’da tanınan bu altı yazar eşliğinde Türk edebiyatı hakkında gençleri bilgilendirmeyi hedefleyen belgesel, Almanya’daki ortaokul ve liselerde de 7.-13 sınıflara ders konusu olarak tavsiye edildi.

22-24 Mart 2013 tarihlerinde, Akdeniz Avrupa Gençlik Merkezi’nde (Adrasan) gerçekleştirilecek olan seminer programı, Türk edebiyatının Avrupa’daki izlerini de konu alıyor.

Seminer ilgi duyan herkese açık ve katılım ücretsizdir.

S E M İ N E R  P R O G R A MI

22 Mart 2013, Cuma


14.00 Açılış Sunumu: Türk Edebiyatı ve Dizideki Yazarların Yeri

Alman Medyası ve Egitim Kurumlarında Türk Edebiyatı

15.00 Nazım HİKMET – Şair ve Devrimci

16.30 Kahve Arası

17.00 Yaşar KEMAL – Şiirsellik ve Politika Arasında

19.00 Akşam Yemeği


23 Mart 2013, Cumartesi


09.30 Orhan PAMUK – Bir Kentin İzindeki Romancı

11.00 Kahve Arası

11.15 Duyduklarımızdan Çıkardıklarımız – Ara Değerlendirme

12.30 Yemek Arası

14.30 Elif ŞAFAK – Mistisizmle Modernite Arasında Edebiyat

16.00 Kahve Arası

16.30 Murathan MUNGAN – Boğaz’ın Gözde Yazarı

18.00 Bilgilendirme Konuşmaları

19.00 Akşam Yemeği


24 Mart 2013, Pazar


09.30 Aslı ERDOĞAN – Cennetle Ölümün Sınırında bir Yazar

11.00 Kahve Arası

11.15 Avrupa’nın Gözünden Türk Edebiyatı – Kapanış Değerlendirmesi

12.30 Kapanış, Öğlen Yemeği ve Antalya’ya hareket


 

Katılım Koşulları: İlgili olan herkes, önceden başvurmak kaydıyla katılabilir. Katılımcılar, sadece konaklama ücreti ödeyecek, seminer için ayrı bir ücret ödemeyecektir. Seminer sonunda katılımcılara “Katılım Belgesi” verilecektir.

Konaklama:. Tam Pansiyon Konaklama (Kahvaltı +Öğlen büfe + Akşam yemeği + aralarda kahve, çay, su dahildir) şeklindedir.

· İki (2) kişilik odada kişi başı bir gecelik fiyat: 65 TL

· Tek (1) kişilik odada gecelik fiyat: 85 TL

Transfer Şartları: Cuma günü saat 11.00’de Sosyal Tesislerin önünden hareket edilecektir. Transfer olanaklarımız sınırlı olduğundan özel aracı ile gelecek olanların aracı olmayanlara yardımcı olmalarını bekliyoruz. Başvuru yaparken transfer olanaklarınızı bildirmeyi unutmayın. Başvuru için:

Tel: +90 242 310 15 47

E-mail: proakvam@akdeniz.edu.tr

Jazz Konseri: Pablo Held Trio

Antalya’da Avrupa Caz Esintileri

Alman Pablo Held Caz Üçlüsü Akdeniz Üniversitesi’nde Çalıyor

Düzenlediği kültür programları ile tanınan İzmir Goethe Enstitüsü, bu yıl da Antalyalıları yalnız bırakmadı. Akdeniz Üniversitesi AB Araştırma ve Uygulama Merkezi (AKVAM) ile birlikte, İzmir’de düzenlenen “Avrupa Caz Festivali”ne davet ettiği Pablo Held Trio Caz grubu ile 12 Mart’ta Antalya’ya geliyor. Alanya’da faaliyetlerini sürdüren “Alaturka Journal”in de katkıları ile Antalya’da ilk kez sahne alacak üç kişilik genç caz grubu, özel doğaçlama yeteneği ile tanınıyor. Gruba adını veren caz piyanisti Pablo Held, 2005 yılından beri Almanya’da caz sevenleri ile buluşuyor.

Konser, AKVAM’ın 10. Kuruluş yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde gerçekleştiriliyor. Giriş ücretsizdir .Tüm Antalyalılar davetlidir.

Yer: Akdeniz Üniversitesi, Atatürk Konferans Salonu, Kampus

Tarih: 12 Mart 2013, saat 20.00

İletişim:

0242-310 15 47

Göksel Baktagir-Komşu Caz Konseri

Antalya Caz Derneği ile Akdeniz Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı işbirliğinde ve Akdeniz Üniversitesi Avrupa Birliği Araştırma ve Uygulama Merkezi desteğiyle, dünyaca ünlü kanun virtiözü Göksel  Baktagir ve Komşu Grubu, engelli öğrenciler yararına bir konser sundu. Grubun kurucuları Tülin Karataş ve Oğan Doruk Şadan’ın Türkçe dışında Pontusça, Arapça, Boşnakça ve Çingenece gibi farklı dillerde seslendirdiği, Göksel Baktagir’in de kanunuyla eşlik ederek zenginleştirdiği konserde, Oğan Doruk Şadan söz ve müziği kendisine ait olan bestelerini seslendirdi. Tülin Karataş da, sesi ve yorumu kadar sempatik tavırları ve sunumuyla dikkatleri üzerinde topladı. Uluslararası alanda nice başarılı müzik çalışmalarına imza atan ünlü kanun virtüözü Göksel Baktagir’in muhteşem perfonmansı da beğeniyle izlendi. AKVAM ekibinin de ilgiyle izlediği konserde, AKVAM Müdürü Doç. Dr. Erol ESEN de engelliler yararına düzenlenen böyle bir organizasyona destek vermekten duyduğu mutluluğu dile getirdi.

2013 Avrupa Günü

“Hocalar Kendi Avrupa Çalışmalarını Masaya Yatırıyor”

Akdeniz Üniversitesi AB Merkezi 10. Yılında Uyum Sürecine Katkılarını Değerlendiriyor

Antalya

Akdeniz Üniversitesi Avrupa Birliği Araştırma ve Uygulama Merkezi (AKVAM) Avrupa Günü etkinlikleri düzenliyor. Kuruluşunun 10. yılı vesilesiyle 2012-13 Öğretim Yılında çeşitli etkinliklerle Avrupa Birliği’ne uyum sürecini farklı boyutlarıyla ele alan AB Merkezi, bu kez de sözü Üniversitelere veriyor.

‘AB’yi Beklerken: Uyum Sürecinde Üniversiteler – Stratejiler, Yöntemler ve Uygulamalar’

konulu program çerçevesinde, Toplulukla son yıllarda yürütülen ilişkiler ele alınacak. 2000’li yılların başından beri devam eden ve Türkiye’nin AB’ye üyeliğini hedefleyen ilişkilerde son durumun değerlendirildiği program, bu kez üniversiteler üzerine yoğunlaşıyor.

10 Mayıs Cuma günü saat 14.00’te “Dünden Yarına Avrupa’da Türkiye” konulu Konferansla programa katkı veren Joost LAGENDİJK, Brüksel çalışmalarını anlatacak. 2009 yılına kadar Hollanda adına Avrupa Parlamentosu üyesi olan veuzun yıllar Türkiye Raportörü olarak kamuoyunun yakından tanıdığı LAGENDİJK, AKVAM’ın daveti üzerine Antalya’ya geliyor. Türkiye’ye adaylık statüsünün tanınmasından üyelik müzakerelerine uzanan yıllarda Türkiye-Avrupa ilişkilerine refakat eden Hollandalı milletvekili, Brüksel ve Lüxemburg’taki Türkiye tartışmalarından kesitler sunarak, üyelik perspektiflerini değerlendirecek.

Konferansın hemen arkasından başlayacak panelin konusu, AB’ye uyum sürecinde üniversitelerin çalışmaları. Üniversiteler bulundukları kentlerde, bölgelerde bu sürece nasıl katkı vermişlerdir? Avrupa çalışmalarının üniversiteler bünyesindeki örgütlenmeleri nasıl olmuştur? Bu çalışmalar çerçevesinde AB ülkelerindeki akademik kurum ve kuruluşlarla ne tür ortak çalışmalar yapılmaktadır? Panelde bu ve benzer sorularla Türkiye’deki akademik kuruluşların AB sürecine katkıları ele alınacaktır. Programa Akdeniz Üniversitesi Erasmus Koordinatörü Dilek Hale AYBAR yanı sıra Ankara Üniversitesi Avrupa Toplulukları Araştırma ve Uygulama Merkezi’nden Dr. Sencer ÇÖRTOĞLU, Anadolu Üniversitesi’nden Prof. Dr. Rıdvan KARLUK ve Galatasaray Üniversitesi Avrupa Araştırma ve Dokümantasyon Merkezi’nden Doç. Dr. Füsun TÜRKMEN katılacak. Paneli AKVAM Müdürü Doç. Dr.Erol ESENyönetecek.

Akdeniz Üniversitesi Kampüsündeki İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen programa ilgi duyan tüm Antalyalılar davetlidir.

10 Mayıs 2013, Cuma günü Saat 14.00-17.00

İİB Fakültesi B Blok, Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu Konferans Salonu, Kampüs

Program

Afiş

Türk-Alman Bilim Yılı Proje Fırsatları Toplantısı

Akdeniz Üniversitesi Avrupa Birliği Araştırma ve Uygulama Merkezi (AKVAM) ve Akdeniz Üniversitesi Ernst Hirsch Hukukun Temellerini Araştırma Uygulama ve Araştırma Merkezi (EHAM) 2014 Türk-Alman Bilim Yılı Proje Ve İşbirliği Fırsatları ile ilgili 10 Ekim Perşembe günü bir toplantı gerçekleştirdi.

Basın Bülteni

Toplantı Protokolü

Davet

Batı Avrupa’da Yaşayan Türk Çocukları İçin Türkçe Müfredat Programları Ve Materyal Geliştirme Çalıştayı

6-7 Temmuz/ Ankara

Yunus Emre Enstitüsü ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı tarafından düzenlenen “Batı Avrupa’da Yaşayan Türk Çocukları İçin Türkçe Müfredat Programları ve Materyal Geliştirme Çalıştayı” 6-7 Temmuz tarihlerinde Ankara’da gerçekleştirildi. Akdeniz Üniversitesi Avrupa Birliği Araştırma Uygulama Merkezi’nin önemle üzerinde durduğu başlıklarda biri olan “ikidillilik” konusunda önemli isimlerin katılımıyla gerçekleştirilen çalıştaya AKVAM’ı temsilen Çocuk Gelişim Uzmanı Proje Sorumlusu Meral AKSU katılmıştır.

Paydaş kurumlar olan Dışişleri Bakanlığı, Millî Eğitim Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı temsilcilerinin yanı sıra Almanya’dan gelen 20’nin üzerinde alan uzmanı ile Türkiye’den uzmanların katıldığı çalıştayda, Türkçe müfredat ve materyal geliştirme konuları üzerinde duruldu.

Okul öncesi (4-6 yaş), ilköğretim 1. kademe (7-11yaş) ve ilköğretim 2. kademe (12-15 yaş) Türkçe öğretimi olmak üzere üç ana başlık altında çalışma gruplarının oluşturulduğu çalıştay, sonuç ve değerlendirme raporunun okunmasının ardından sona erdi.

Gelecekte tarihlerde müfredat programları ve materyal geliştirme konularında olmak üzere iki ayrı çalıştay düzenlenecektir. Yapılan çalıştayda prensip kararları alınmış olup gelecek çalıştaylarda derinlemesine çalışmalar yürütülecektir.

AB Yolunda Genç Projeciler

akvam APGEM

 

Avrupa Proje Günleri

DAVET ve BASIN BÜLTENİ

Akdeniz Üniversitesi Avrupa Birliği Araştırma ve Uygulama Merkezi (AKVAM) ve Akdeniz Üniversitesi Proje Geliştirme Merkezi (APGEM) yepyeni bir çalışmaya imza atarak proje konusunu merak eden gençleri buluşturuyorlar. İki Merkez işbirliği içinde, üniversitede öğrenim gören veya çalışan Antalyalı gençlere iki gün boyunca “projeler üzerine her şeyi” anlatmayı hedefliyor. AKVAM Müdürü Doç. Dr. Erol Esen “Bu bir başlangıç diyor”. Aralık ayı için planlanan “AB Yolunda Genç Projeciler” Programının da bir proje olduğunu söyleyen Esen, APGEM’le birlikte çalışmaları iki döneme yaydıklarını söylüyor. 5 Aralık günü start alacak Avrupa Proje Günleri, 13 Aralık’ta verilecek bir günlük proje eğitimi ile ilk bölümünü tamamlamış olacak. Her iki programa katılan gençler arasından seçilecek proje ekibi, 2014 yılı boyunca çeşitli eğitimlere tabi tutulacak. Bunlar hem APGEM’in hem de AKVAM’ın yıllık faaliyetleri çerçevesinde düzenledikleri seminer ve proje atölyeleri ile sınırlı kalmayacak. Avrupa Proje Günleri Programına katılarak AKVAM’ın proje ekibine seçilecek gençler, yurtiçinde ve yurtdışında çeşitli kurumların düzenlediği eğitimlere de katılma fırsatı bulacak. Potansiyel proje kurumları arasında AB Bakanlığı, Ulusal Ajans ve ulusal düzeyde faaliyet gösteren diğer kurumlar bulunuyor. Bunun yanı sıra AB ülkelerinde faaliyet gösteren çeşitli sivil toplum kuruluşları, kamu ve özel kuruluşlar gibi, AB kurumlarının sunduğu etkinlikler de Antalyalı gençlerin projeler konusunda eğitim ihtiyaçlarını karşılamak üzere değerlendirilecek.

“AB Yolunda Genç Projeciler” Programı, katılımcı gençlere pratik olanağı da sunuyor. Başta AKVAM ve APGEM’de olmak üzere, Akdeniz Üniversitesi’nin çeşitli birimlerinde staj programları gençlere öğrendiklerini uygulama fırsatı verecek. Gençler ayrıca, her iki merkezin yürüttüğü çeşitli projelerde tasarı oluşturmadan projelerin organizasyon ve tanıtım faaliyetleri içerisinde bizzat yer alabilecekler. Başka kurum ve kuruluşlarda da staj olanaklarının ve bunların gerçekleştirdiği projelerde çalışma fırsatı yakalayacak gençler kendi “proje çemberlerini” de oluşturabilecekler. Doç. Dr. Erol Esen’in verdiği bilgilere göre, Genç Projeciler Programının en cazip tarafı, AKVAM bünyesinde açılacak “Proje Atölyesi” olacak. 2013-14 Bahar döneminde çeşitli eğitimlere katılmış ve kendini geliştirmeye devam etmek isteyen gençler, deneyimli proje uygulayıcıları gözetiminde proje yapmak isteyen diğer gençlere danışmanlık ve destekleyici hizmetler verecek. Haftanın belli günlerinde herkese açık olacak proje atölyesine gelecek gençlerin proje fikirlerini dinleyip, bu fikirleri projelendirerek uygulama aşamasında getirilmesine yardım edecekler. Bu amaçla Antalya’da gençlere yönelik projeler yürüten çeşitli kuruluşlarla işbirliği görüşmelerini sürdüren proje yürütücüleri, bu konuda ümitli. Kuruluşundan bu yana yüzlerce kişiye profesyonel proje eğitimi veren APGEM Müdürü Prof. Dr. Cengiz Sayın yeni programın ilgi göreceğinden çok emin. Bu yıl, çalışmalarının 10. Yılını çeşitli etkinliklerle kutlayan AKVAM, “AB Yolunda Genç Projeciler” Programı ile Üniversite’de Avrupa Çalışmalarında yeni bir dönem başlatmak istiyor. Programı düzenleyen her iki Merkez, proje eğitiminin tamamlanacağı 13 Aralıktan sonra oluşturulacak “Proje Atölyesi”ne seçilecek gençlere şimdiden başarılar diliyor. İlgi duyan tüm gençler davetlidir. Katılımcı sayısı sınırlı olacağından önceden başvuru gerekmektedir.

İletişim ve Başvuru: 0242-310 15 47 proakvam@gmail.com – proakvam@akdeniz.edu.tr

 
Eklenme tarihi :29.08.2023 16:34:14
Son güncelleme : 31.08.2023 10:46:11