Ortaklığın 50. Yılında Türkiye-AB İlişkileri Nereye Gidiyor?

Akdeniz Üniversitesi Avrupa Birliği Araştırma Uygulama Merkezi ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi 2014 Avrupa Günü Ortak Programı

Akdeniz Üniversitesi’nde Avrupa Günleri

Hocalar Soruyor: Türkiye AB İlişkileri Nereye Gidiyor?

Takvimler 1964 Aralık ayını gösterdiğinde Avrupa Ekonomik Topluluğu ile imzalanan Ortaklık Antlaşması yürürlüğe giriyordu. Ankara Antlaşması olarak da bilinen bu antlaşma Türkiye’nin üyeliğini öngörüyordu. Ortaklığın en önemli hedefleri gümrüklerin zamanla sıfırlanması ve kişilerin serbest dolaşımıydı. Gerçi 1996’da sanayi ürünleri için gümrükler kalktıysa da, Türk vatandaşlarının vize çilesi bitmiş değil.

2000’li yılların başında Türkiye ile “Ortaklık Tazeleyen” AB, ilişkilerin 50. yılına rağmen üyelik kapısını henüz aralamış değil. 2005 yılında başlayan katılım müzakereleri, ancak ağır aksak ilerliyor.
Ortaklığın bu yıl 50. yılını doldurması nedeniyle, Akdeniz Üniversitesi AB Araştırma ve Uygulama Merkezi (AKVAM) AB ile ilişkilerdeki son durumu masaya yatırıyor, hem de birçok konuda: sadece vize meselesi değil; Kıbrıs konusu da ilişkileri başından beri frenleyen önemli etken. AB ile iletişim stratejileri ile birlikte AB sürecinin Türkiye’deki günlük yaşama yansımaları da bu toplantının konusu olacak

Oturum Başkanlığını AKVAM Müdürü Prof. Dr. Erol ESEN’ in yapacağı toplantının konuşmacıları uygulamadan geliyor. 20’den fazla uzman birimi ile AB sürecinden birinci derecede sorumlu AB Bakanlığı’ndan Zerrin KESKİN programın uzman konuğu. AB sürecine başından beri refakat eden uzman kuruluş ve gelecek yıl 50. Kuruluş Yıldönümünü kutlamaya hazırlanan İktisadi Kalkınma Vakfı (iKV) genel sekreteri Melih ÖZSÖZ de programın diğer konuğu. Akdeniz Üniversitesi öğrencileri ve Antalyalıların merakla bekledikleri bir diğer konuk da Emekli Büyükelçi ve AB uzmanı Cem DUNA.

Aynı zamanda bu yılki Uluslararası Gençlik Festivali çerçevesinde gerçekleştirilen AB toplantısı katılımcılarını bir de kültür programı bekliyor. Akdeniz Üniversitesi tango grubunun dans gösterisi sonrası, Mersin Üniversitesi Türk Halk Müziği Korosu da katılımcılara bir dinleti sunuyor. Programa katılım ücretsiz olup, ilgi duyan herkese açıktır.

Afiş

El İlanı