Antalya’da Kadın Göçmenlerimiz Konulu Film Gösterimi ve Panel

Ulusötesi Aşklar – Ulusötesi Hayatlar

Antalya’da Kadın Göçmenlerimiz

Akdeniz Üniversitesi Avrupa Birliği Araştırma ve Uygulama Merkezi (AKVAM), yine önemli bir buluşmaya ev sahipliği yaptı. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle Antalyalı göçmen kadınları Akdeniz Üniversitesi ile bir panelde buluşturdu. ‘Ulusötesi Aşklar-Ulusötesi Hayatlar – Antalyalı Kadın Göçmenlerimiz’ konulu panel ile Antalya’da yaşayan yerleşik yabancı kadın göçmenlerin hayatlarına, sorunlarına ve taleplerine ışık tutuldu.

Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emine Uçar İlbuğa tarafından açılışta gösterilen ödüllü kısa film ile panel başlatıldı. Antalyalı yerleşik göçmen kadınlarımızın kendilerinin bizzat rol aldığı ve Antalya’daki yeni hayatlarına, geçmişlerine ve gelecek umutlarına ses getiren film sonrası, panel konuşmaları başladı. İlk olarak Üniversite’nin Kamu Yönetimi Bölümü mezunlarından araştırmacı Dr. Tuğba Aydın, yoğun göç alan bir ülke olan İtalya’da yaşayan kadın göçmenlerin profilini anlattı. Dr. Aydın, özellikle hükümet ve sivil toplum kuruluşlarının işbirliği ile göçmen kadınlara yönelik gerçekleştirilen çalışmalar ve projelere değindi. Ardından Doç. Dr. Emine Uçar İlbuğa, Türkiye’de yaşayan yerleşik göçmen kadınlarımıza yönelik gerçekleştirilmiş akademik çalışmanın sonuçlarını paylaştı.

Panelin devamında, ulusötesi hayatları birebir taraflarından dinlemek için Rus-Türk Dostluk Derneği Başkanı Marina Sorokino, Anika Kaya (İsveç) ve Dilara Bilmez de (Ukrayna) panelde yer aldılar. Antalya’ya geliş hikayelerine, neden Antalya’yı tercih ettiklerine ve yaşadıkları genel sorunlara değindiler. Her konuşmacının buluştuğu ortak nokta, her ne kadar farklı kültüre ait olsalar da Antalya’yı ikinci vatanları olarak görmeleri, ama buna rağmen halkın kendilerine ‘yabancı’ gözüyle bakmalarıydı. Ayrıca, dernekleşme faaliyetleri ile yerel halkla bütünleşme amacını gerçekleştirdiklerini ve kendi kültürlerini de yaşatmaya çalıştıklarını ifade ettiler. Eiko Yamaguro (Japonya) ise diğer panelistlerden daha farklı bir yaklaşım sergiledi. Antalya’daki sayılarının azlığına (yaklaşık 20-25 kişi) ve dernekleşme ihtiyacı duymadıklarına dikkat çekerek, buna rağmen entegrasyonlarında bir sorun yaşanmadığını belirtti. Panel sonrası ise Master Dans Gençlik ve Spor Kulübü tarafından muhteşem bir dans gösterisi sunuldu. Farklı kültürlerin ve dillerin sembolü olarak gerçekleştirilen dans gösterileri, panel katılımcıları tarafından büyük alkış aldı.

Programın kapanış konuşmasını yapan ve konuşmacılara Teşekkür Belgesi takdim eden AKVAM Müdürü Doç. Dr. Erol Esen, Üniversite’deki akademisyenleri ve Antalyalıları burada yaşayan göçmenler konusunda aktif olamaya çağırdı. Sayıları yaklaşık 50.000’i bulan yerleşik yabancıların kent yaşamına önemli bir zenginlik kattıklarını vurgulayan Esen, yakında Üniversite bünyesinde bir Göç Çalışma Grubu oluşturacaklarını duyurdu ve tüm Antalyalıları bu çalışmalara katkı vermeye çağırdı.

Basın Bülteni

Bez Afiş