AB Yolunda Genç İletişimciler Yarışması’nda Sona Gelindi

GİTTİLER, GÖRDÜLER, ÖĞRENDİLER

Akdeniz Üniversitesi Genç İletişimcileri Brüksel’de Konuk Edildi

Avrupa Birliği (AB) Bakanlığı tarafından düzenlenen, AB Yolunda Genç İletişimciler yarışmasında ödül kazanan Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğrencileri ve AKVAM Proje Sorumlusu 24-26 Eylül tarihlerinde Bakanlık tarafından Brüksel’de ağırlandılar.

AB Bakanlığı tarafından genç iletişimcileri Avrupa Birliği sürecine dâhil etmek amacıyla “AB Yolunda Genç İletişimciler” adıyla bir yarışma düzenlendi. Kasım 2011 tarihinde İstanbul’da düzenlenen toplantı ile yarışmaya ilişkin süreç başladı.Toplantıya Akdeniz Üniversitesi adına görevlendirilen AKVAM Müdürü Doç. Dr. Erol ESEN katıldı. Türkiye çapında 45 üniversitenin katıldığı yarışmada genç iletişimciler şu kategorilerde yarıştı;

1. TV

2. Radyo

3. Basın ve Açık Hava Reklamı

4. İnternet ve Sosyal Medya Uygulamaları

Üniversitemiz birimlerinin açılan yarışmaya başarıyla katılımını sağlamak üzere AKVAM, yarışmaya hazırlık çalışmalarının koordinatörlüğünü üstlendi. Bu çerçevede yarışmaya eser gönderebilecek olan İletişim Fakültesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu ve Serik Meslek Yüksekokulu’ndan temsilciler belirlendi ve yarışmaya katılabilecek öğrencilerin birimleri tarafından bilgilendirilmeleri sağlandı.

Özellikle yarışmaya ilgi duyan öğrencilere yönelik olmak üzere Aralık 2011’de AKVAM tarafından “Hayatımız Alaturka Standardımız Avrupa – Türkiye-AB İlişkileri Nereye Gidiyor?” konulu bir AB konferansı düzenlendi. Konferansta yarışmaya ilgi duyan öğrenciler Türkiye-AB ilişkilerindeki son durum üzerine bilgilendirildi ve yarışma ile ilgili soruları yanıtlandı.

Ayrıca Şubat 2012 tarihinde Güzel Sanatlar Fakültesi’nde Birim temas kişileri tarafından yaratıcılık atölye çalışması düzenlendi.

Mart 2012’de ise Üniversitemizi yarışmada temsil edecek eserlerin seçilmesi amacıyla, yarışamaya eser gönderen birimlerin ve Akvam’ın önerdiği öğretim elemanlarından oluşan jüri toplandı. Her 4 kategoriden 3’er eser olmak üzere toplamda 12 eser AB Bakanlığına gönderilmek üzere belirlendi ve her kategoride yarışan eserler arasından birinciler tespit edildi.

Avrupa Günü çerçevesinde, 8 Mayıs 2012 tarihinde İletişim Fakültesi ile işbirliği içinde Sayın Rektörümüz Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe’nin de katılımıyla ödül töreni düzenlendi. Törende birinciliğe layık görülen eser sahiplerine Başarı Belgesi, katılan diğer eserlerin sahiplerine de Katılım Belgesi verildi.

Haziran 2012’de AB Bakanlığı tarafından sonuçlar açıklandı. Üniversitemiz İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü Öğrencilerinden Ayşe Keyik, Gülfem Kurt, Hakan Çakmak ve İsa Işık tarafından hazırlanan “Neither Harmonies Nor Unified Without Turkey” adlı eser Tv dalında ikincilik ödülüne layık görüldü. Öğrenciler 3 günlük Brüksel Gezisi ile ödüllendirildi. Söz konusu geziye ödül kazanan öğrenciler ve yarışma sürecini başından itibaren koordine eden AKVAM proje sorumlusu Meral Aksu katıldı.

AB Bakanlığı tarafından organize edilen gezide ödül kazanan tüm öğrencilerle birlikte ziyaretler gerçekleştirildi. Önce Avrupa Parlamentosu ziyaret edildi burada İletişim Dairesi Birim Sorumlusu tarafından Avrupa Parlamentosu iletişim çalışmalarına ilişkin olarak yapılan sunum izlendi. Daha sonra AB Nezdinde Daimi Büyükelçilik ziyaret edildi burada Sayın Büyükelçi Selim Yenel tarafından öğrenciler kabul edildi.

Ödül kazanan Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencileri eserlerini Sayın Büyükelçi’ye takdim ettiler ve Büyükelçinin de beğenisini kazandılar. Ayrıca Büyükelçi Yenel Üyelik sürecinde “Türkiye’nin en büyük sorununun içeride ve dışarıda tanıtım sorunu” olduğunu belirtip ve “gençlerin katkılarıyla iletişim ve tanıtım konusunda önemli gelişme” kaydedeceklerini söyledi. Son olarak Brüksel Yunus Emre Kültür Merkezi ziyaret edildi ve Dünya çapında yaptıkları çalışmalara ilişkin bilgiler alınmış ve Türkiye’den 83 üniversite ile işbirliği protokolü imzaladıkları ve yapılacak ortak çalışmalara hazır oldukları öğrenildi. Ardından Türkiye’ye dönüldü.

AB Bakanlığı tarafından Kasım 2012’de düzenlenecek ödül töreni ile yarışma süreci sonlandırılacaktır.

Yarışmaya başından itibaren destek veren Avrupa Birliği Araştırma Uygulama Merkezi Müdürü Erol ESEN önümüzdeki yıl 10. kuruluş yıldönümünü kutlama hazırlıkları içinde olan AKVAM’ın gelecekte de bu çalışmaları destekleyeceklerini söylemiştir.