Akdeniz Üniversitesi Avrupa Birliği Araştırma ve Uygulama Merkezi (AKVAM), kuruluşunun ikinci yılına rasgelen 2003-2004 öğretim yılına çok sayıda faaliyet sığdırmayı başarmıştır. Danışma Kurulu’nu iki kez ve Yönetim Kurulu’nu 10 kez toplayan AKVAM, bu faaliyet döneminde çeşitli bilgilendirme toplantıları, seminer ve konferanslar ve yurtdışı eğitim gezileri gerçekleştirmiş ve çeşitli belgelere imza atmıştır. Bir yıllık süre içinde AKVAM, AB gelişmelerini izleyen ve Akdeniz Üniversitesi’nin bu gelişmelere uyum çalışmalarını yöneltme ve yürütmenin yanı sıra, AB eğitim ve gençlik programlarına katılımın Üniversite’de kurumsallaşması konusunda önemli çaba sarfetmiştir. AKVAM’ın 2003-2004 öğretim dönemi faaliyetlerini üç ana grupta toplamak mümkündür: Seminer ve konferanslar, AB Eğitim ve Gençlik Programı Katılım Çalışmaları ve Kurumsal İşbirliği.
I. Seminer ve Konferanslar
Bu alanda çeşitli konferanslar, seminerler, paneller ve eğitim programlarını kapsayan yaklaşık 1.000 gün/katılımcı miktarında faaliyet gerçekleştirilmiştir. Bunlar sırasıyla:
Avrupa Bütünleşmesi ve Türkiye-Avrupa Birliği İlişkileri – Avrupa Gençlik Haftası, 5-12 Ekim 2004: Toplam 20 farklı üniversite ve gençlik kuruluşundan katılan 40 katılımcı seminer boyunca çeşitli konferanslar, paneller, eğitim gezileri, röportajlar ve tartışmalara katılma fırsatı bulmuşlardır. Büyük ilgi toplayan ve geleneksel hale getirilmesi planlanan “Avrupa Gençlik Haftası” bu faaliyet döneminde ikinci kez gerçekleştirilmiştir. Akdeniz Üniversitesi’nin çeşitli konferans salonları, derslik ve amfilerinde yürütülen bir haftalık seminer, Heinrich-Böll Vakfı İstanbul Temsilciliği yanı sıra, Muratpaşa Belediyesi, Büyükşehir Belediyesi, Konyaaltı Belediyesi ve Akdeniz Belediyeler Birliği’nin katkılarıyla gerçekleştirilmiştir.
Değişen Avrupa’da Türkiye’nin Yeri – Panel, 8 Ekim 2004: Avrupa Gençlik Haftası’nın çerçevesini oluşturduğu panel, AKVAM Danışma Kurulu üyeleri ve Antalya’lıları Türkiye’nin çeşitli kentlerinden gelen gençlerle buluşturnuştur. Akdeniz Ünviversitesi Rektörlüğü’nün yardımıyla hazırlanan AKVAM T-Shirleri, Panele özel bir renk katmıştır.
Avrupa’yı Değiştiren Türkiye – Uluslararası Değişim Programı, 7-14 Şubat 2004; Antalya ve 3-10 Temmuz 2004; Berlin: Almanya’nın Berlin kentinden Katholische Hochschule für Sozialwesen (Katolik Sosyal Bilimler Yüksekokulu) ile bu çerçevede bir değişim programı gerçekleştirilmiştir. Berlin’den toplam 12, Akdeniz Üniversitesi’nden 25 öğrencinin katıldığı program birer hafta süren iki bölümden oluşmaktaydı. Birinci bölüm 7-14 Şubat 2004 tarihlerinde Akdeniz Üniversitesi’nde gerçekleştirilmiştir. İkinci Bölüm 3-10 Temmuz 2004 tarihlerinde Berlin’de Sosyal Bilimler Yükesekokulu’nda gerçekleştirilmiştir. Programın gerçekleştirilmesi her iki üniversitesinin katkıları yanı sıra Konyaaltı ve Muratpaşa Belediyeleri, Körber Vakfı, Deutscher Akademischer Austauschdienst – DAAD’nin katkılarıyla mümkün olmuştur.
Avrupa Bütünleşmesi ve Türkiye-AB İlişkileri – Temel Eğitim Sertifika Programı, 9 Nisan-14 Mayıs 2004: Ankara Üniversitesi Avrupa Toplulukları Araştırma ve Uygulama Merkezi (ATAUM) ve Konrad Adenauer Vakfı Türkiye Temsilciliği ile ortaklaşa düzenlenen sertifika programı özellikle yöneticilere yönelmiş ve Akdeniz Üniversitesi personeline de açılmıştır. Toplam 30 saatten oluşan program belirtilen tarihlerde haftada bir gün olacak şekilde yapılmıştır. Yaklaşık 50 katılımcının sertifika aldığı program, öğrenciler, Antalya ve çevresinden çeşitli meslek gruplarının ilgisini bulmuştur.
Avrupa Birliği, Türkiye ve Kıbrıs: Ne Olacak Şimdi? – Panel, 8 Nisan 2004: Avrupa Birliği’nin genişlemesi öncesi yoğunlaştırılan Kıbrıs sorunu çözüm çalışmalarını konu alan panele, Uludağ Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. İbrahim Canbolat ve Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Necdet Ekinci konuşmacı olarak katılmışlardır. Öğrenciler arasında büyük ilgi gören Panel, Kıbrıs ve AB’ye uyum süreci konusunda bilgilendirici olmuştur.
Avrupa Birliği’ne Uyum Sürecinde Kentlerimiz: Antalya Örneği – Panel, 14 Mayıs 2004: 2004 yılı Avrupa günü etkinlikleri çerçevesinde gerçekleştirilen panel konuşmacıları Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Kepez Belediye Başkanı Erdal Öner, Konyaaltı Belediye Başkanı ve Akdeniz Belediyeler Birliği Başkanı Muhittin Böcek ve önceki Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kumbul olmuştur. Akdeniz Üniversitesi öğrencileri ve Antalya’lılar tarafından yoğun ilgi gören panel, AB’ye uyum çalışmaları çerçevesinde Antalya örneğini tartışma imkanı sağlamıştır.
II. Avrupa Eğitim ve Gençlik Programlarına Katılım Çalışmaları
Avrupa Birliği eğitim, araştırma, gençlik ve kültür programlarına katılım çalışmaları konusunda başlangıçta Akdeniz Üniversitesi Dış İlişkiler Ofisini destekleyerek ve zamanla fiilen çalışmaların büyük bir bölümünü üstlenen AKVAM, başından itibaren bu görevleri yerine getirmeye uygun bir biçimde örgütlenmeye özen göstermiştir. AKVAM Yönetim Kurulu Üyeleri AB Altıncı Çerçeve Programı, AB Sokrates, AB Leonardo Da Vinci ve Gençlik Programları çalışmalarını da yürütmek üzere Üniversite koordinatörlüklerini de üstlenmişlerdir. Bu dört program koordinatörlükleri yanı sıra üçüncü ülkelerle ilişkiler koordinatörlüğü de oluşturularak AKVAM çalışmaları çerçevesinde Üniversitenin tüm dış ilişkilerini içeren bir örgütlenmeye gidilmiştir. Ancak bir taraftan da kuruluş çalışmalarını sürdüren AKVAM kısıtlı kapasitelerini rapor döneminde özellikle AB Sokrates ve onun alt programı olan Erasmus Programına katılıma yönelik değerlendirmiştir. Buna bağlı olarak AKVAM’ın AB Leonardo ve Gençlik Programlarına katkısı konuyla ilgili çeşitli toplantılara katılım ve bu konuda Üniversite birimlerinin bilgilendirilmesi ile sınırlı kalmıştır. Faaliyet yılı içerisinde yurtdışı araştırmaları nedeniyle yönetim kurulundan ayrılan Altıncı Çerçeve Programı Koordinatör üyesi yerine yeni bir atama yapılamadığı için bu konudaki çalışmalar AKVAM dışında kalmıştır. Sözü geçen programlara katılım çalışmaları AKVAM bünyesinde AB Sokrates Programı’na ve özellikle Erasmus alt Programı çerçevesinde öngörülen öğrenci ve öğretim üyesi değişim programlarına yoğunlaşmıştır.
Bu amaçla önceleri Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatı bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Ulusal Ajans ve çeşitli danışman firmalar veya Üniversiteler tarafından Antalya ve dışında gerçekleştirilen bir dizi bilgilendirme toplantılarına katılınmıştır. Bunun yanı sıra AKVAM, Üniversite’nin birim temsilcilerini bilgilendirmek üzere düzenli toplantılar düzenlenmiş, Sokrates/Erasmus programını destekleyici ve özellikle Avrupa Kredi Transfer Sistemine (ECTS) uyum için birim koordinatörlerine yönelik eğitim programları düzenlenmiştir. AKVAM, kuruluş çalışmalarına paralel olarak gösterdiği çabalar sonucu Ulusal Ajans tarafından seçilen 15 Pilot Üniversite arasına girmeyi başaran Akdeniz Üniversitesi’ndeki Pilot Proje uygulamaları konusunda Rektörlük Dış İlişkiler Ofisine önemli ölçüde destek vermiştir.
Sonuç ve Öneriler
2003-2004 öğretim döneminde özellikle AB eğitim çalışmaları ve destekleme programlarına katılım çalışmalarına yoğunlaşan AKVAM, bir dizi seminer, konferans ve paneller gerçekleştirmiş, Erasmus pilot projelerini yürütmüş, ve 2006 dönemine kadar gerekli temel çalışmaları tamamlamıştır. Özellikle Erasmus öğrenci değişim programının uygulanmasını desteklemek amacıyla standartlar oluşturmuş, gerekli uyum çalışmalarını destekleyici faaliyetlerde bulunmuştur. Gerçekleştirdiği yoğun çalışmalar Üniversite’de, Antalya’da, bölgede, ulusal düzeyde ve yurtdışını da içine alan geniş bir işbirliği ağının kurulmasını sağlamıştır. Ekip çalışmasına, kurumsal işbirliğine, farklı birimlerin katılımına, tartışma ortamlarında farklı görüşlerin temsil edilmesine özel bir özen gösteren AKVAM, Akdeniz Üniversitesi’nin AB hedeflerine ulaşmada önemli katkılar vermiş ve Üniversite’nin dış ilişkilerini geniş bir ülkeler grubuna yaymayı başarmıştır.
Yaklaşık 40 yıldır sürdürülen ve son yıllarda yeni aşamalara ulaşan AB’ye uyum çalışmaları açısından, AKVAM’ın faaliyetlerinin genişletilerek sürdürülmesi büyük bir önem arz etmektedir. Gelecek dönemdeki faaliyetlerin ağırlık konuları Üniversite ve ortak kurum ve kuruluşlarına yönelik AB konusunda tartışma ve bilgilendirme programlarının yanısıra, Üniversite birimlerinin AB standartlarına uyum çalışmalarına katkı vermek olacaktır. Bu bağlamda AB üniversitelerince hızla sürdürülen “Bologna Sürecine” uyum çalışmalarının ilk yarısının tamamlanacağı 2004-2005 öğretim döneminde AKVAM’a, Üniversite akademik birimlerinin ve bunların uyguladığı programların uyum koşullarının belirlenmesinde yeni görevler düşmektedir.